Е те това е наистина вкусно, но доста бъбречиво и въпреки това не мога да пропусна да го споделя, защото просто си е дзверска вкуснотия.
Необходими са ни телешки опашки (1,8 кг) и телешки езици (1,6 кг) - поне по два броя (тези от телето са доста по-малки);
както и шепа сушени манатарки; дафинов лист; по 10-а зрънца бахар и черен пипер; 1-2 карамфилчета; по 1 глава лук и чесън; 1-2 моркова (може и повече); 1 с.л. царевично нишесте, 1/2 ч.л. черен пипер.
както и шепа сушени манатарки; дафинов лист; по 10-а зрънца бахар и черен пипер; 1-2 карамфилчета; по 1 глава лук и чесън; 1-2 моркова (може и повече); 1 с.л. царевично нишесте, 1/2 ч.л. черен пипер.
За гарнитурата поне 1 кг пресни картофчета.
Най-бавната част е сваряването на опашките и езиците, но с тенджерата под налягане няма зор: измиват се добре опашките и езиците, слагат се в тенджерата с дафиновия лист, обелената цяла глава лук, цялата глава чесън, морковите и останалите подправки, както и поне 1 ч.л. сол. Не забравяме и водата и се вари приблизително 2 - 2 1/2 часа.
Сушените манатарки се накисват в купа с малко водичка.
Опашките се оставят да изстинат, а езиците обилно заливат със студена вода и обелват. От езиците се отделят по няколко резена, подходящи за паниране, а останалото се реже на кубчета (примерно 2 на 2 см).
Поистиналите опашки се обезкостяват.
От бульона от варенето на месцата се отделят мазнотиите и се прецежда.
Кубчетата език и месото от опашките се прехвърлят в леко намазнена тавичка. Набъбналите гъби се нарязват на парченца и прибавят при месото. В отделна съдина 1 с.л. царевично (картофено) нишесте се размива с една каф.чашка от водата на гъбите и се долива 3/4 ч.ч. бульон и се сипва в тавата с месцата. Ръси се се с църното пиперче.
Картофите се измиват добре, слагат се в друга тава, осоляват се (може да им се сложи розмарин, риган или друга подправка, но в случая за предпочитане е да са само със сол) и се заливат с 1 ч.ч. бульон.
Готови са за печене - на 200 С във фурната една до друга и двете тавички. Само че на месото са достатъчни 30-а минути, колкото сосът да кипне и леко да се сгъсти, а на картофите (макар и пресни) горе долу един час и половина.
Така че, първо картофите - за около час, когато тавата се вади и картофите обръщат - да се пекат от другата страна. Тогава и тавата с месото - за да е готово всичко едновременно.
Ами това е. Дзверска вкуснотия.
Внимание-носи на много добре на пиене.
Има и втори вариант:
Тавата с месцата се покрива с един лист бутер тесто:
Може да се намаже с разбито яйце и се пече около 40 минутки, докато бутертестото придобие хрупкава коричка.
Сервира се с тавата, нарязано на порции:
Е, за ефект може да се поръси и с някаква зелентия, но кой да изкусурява, когато се носят неустоими аромати и народа ще ги изпободе пръстите ...
Дори и от хлебеца икономисахме...
Станаха две ястия в една рецепта, ама нейсе - не да е вкусно, а да е дзерски вкусно.
При такава вкуснотия може да се каже само едно Наздраве.
Изглежда наистина много вкусно-свалям ви шапка
ОтговорИзтриване