Едно пуешко - много вкусно, запечено във фурната - страхотна вечеря, с която човек може да се "отсрами" дори и пред гости и при това изключително бюджетно ястие...
Патешко ползвам доста често - основно заради гъшата мазнина, с който изобилства, но пуешките крила и маншон ги откри половинката, а от мене-сготвянето. Да си призная честно този вид месо за мен си е направо откровение - на моята възраст и човек, който поне твърди, че е ял почти всичко (включително и безумни екзотики като паниран бамбук, лястовичи гнезда, паниран скакалец, змийски пържолки, магарешки кюфтета - да не изброявам, че ....), а се оказа, че под носа му имало нещо изключително вкусно и не без значение изключително полезно месо.
Та ето ги : пуешкото крилце вляво и вдясно пуешкия маншон (демек горната част от крилото) - повярвайте - което се вижда на снимката не може да се изяде от един човек, освен ако не е "гьормелик", както казваше Баба.
За маншона друг път, сега готвя крилата.
За четири порции са необходими 4 пуешки крила, около 1 кг пресни картофи и 2-3 моркова. Освен това - 1 глава лук, 1 глава чесън, 5-6 зърна бахар, 5-6 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, клонка босилек и розмарин (едно стръкче) и сол на вкус. Сетне ще потрябват още сол, черен пипер на вкус, 1 ч.л. червен пипер (може и мъничко лютив - въпрос на вкус) и поне една супена лъжица мед или мармалад или сладко ...
Измитите и почистени крилца се слагат в тенджерата на мултито заедно с необелената глава лук, чесън, зрънцата бахар и черен пипер, дафиновия лист, босилека, розмарина и поне 1 ч.л. сол. И поне 1 л вода.
Варят се до готовност. Вадят се от бульона и се прехвърлят в тавата дето ще се пекат.
Бульонът се прецежда през домакинска хартия или ситна цедка и всичко в цедката се изхвърля- без чесъна.
Картофите се обелват, нарязват на половинка (ако по-малки) или на четвъртинки, добавят се и почистените и нарязани моркови. Леко се осоляват и опиперяват.
Личва им се едно-две черпачета от бульона, но да не ги покрива.
Сварените крилца още един път се опиперяват и намазват с червен пипер.
Слагат се върху наредените картофи, но така че до тях да не достига от течността.
И хоп във фурната на 200 С и се пече до готовност на картофите. Необходими са около 45-50 мин. (зависи от фурната и начина на печене).
Когато картофите са омекнали, се вади тавата и се осъществява най-важния момент ... С размития мед в 1 ч.л. вода се намазват крилцата и се връщат да поемат ей този хубав загар.
В конкретния случай бидоха намазани с шипков мармалад и бяха .... Хам Хум...
Дзверска вкуснотия и много затъжена за хубаво пийване...
П.П. и както съм обещал - за цената. 1 кг пуешки крила струва цели 2,60 лв. Тези бяха точно 1 кг и на картофите и всичко останало щедро им отпущам 1 лв - та общо 3,60 лв. Направо бюджетна вечеря за 4-ри големи човека....
А забравих и за бульона, дет артиса - невероятен, ароматен и става за няколко готвенета - супа, сосове и т.н.
Остава, да кажете ,откъде купихте пуешките крила. Нещо не ги виждам по магазините. Благодаря!
ОтговорИзтриванеАко сте в района на Пловдив пуешки клила има в магазина на Ново мес на асеновградско шосе,струват 2,50 лв.кг.пс.Сготвих по рецептата стана много вкусно.
ОтговорИзтриванеЗа да съжаление не съм от Пловдив, но благодаря
ОтговорИзтриванеАз купих крила от Лидел в Созопол.
ОтговорИзтриванеОт лидъл си купих,сега ще готвя😊
ОтговорИзтриванеНе обичам свинско със шипков мармалад! Това не е традиционната българска кухня !?
ОтговорИзтриванеможе и с кайсиев мармалад, но в случая не иде реч за свинско
ИзтриванеЧета рецептата 4 години по-късно- 2024 г.. Пуешките крила вече са по 7.60 за кг.при това в претенциозният с "Хубаво и евтино" Кауфланд. През 2004 г. ги купувах в Португалия по 0.9 Э. Някъде, някой бърка дълбоко в джобовете. Иначе варианти за хубава гозба с пуешките крила има много. Важно е да влезете в ролята на домашен виртуоз.
ОтговорИзтриванетака си е - яко вече ни бъркат в джобовете с цените на храната
Изтриване