събота, 4 юли 2015 г.

Мезе - Руло от свински гърди





Продължавам с лятните мезета. Това че е лято (е все още дъждовно) не означава, че ще се спре хапването на вкусни месни мезенца. И при положение, че от години не купувам салами (особено малотрайни), шунки и тем там подобни набухани с Е-та и МОМ продукти, няма начин да не се правят такива в къщи. 
Наскоро показах лятното си филе, показвал съм и някои нещица специално за шунковара - например пилешката шунка с маслини и други неща. Само че трябва да има разнообразие за душичката - иначе започва да си иска и други неща. Често повтарям стари неща, но този път направих нещо различно - едно страхотно мезенце от свински гърди.
Необходимо ни е едно продълговато парче от гърдите (без ребрата, разбира се), както и подправки по вкус, но за предпочитане са около 1 ч.л. с връх сол (все пак е на вкус); 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. червен пипер (по наш вкус се добавя и 1 ч.л. чили); 1 с.л. горчица.
Много е важно да не се забрави връФката за овързване и полиетиленови пакетчета.

Приготвянето не е трудно, но отнема известно време - необходимо ни е търпение.



Месото се разстила на дъската и подправките хубаво се втриват в него.












Свива се на стегнато руло и яко се овързва с връФката.














Овързаното руло се слага поне в два полиетиленови плика - хвърга се в хладилника и се забравя поне за 24 часа.

До тук процедурата ни е отнела с всички врътки максимум 20 минути.






След 24 часа или повече - ползваме времето след 22,00 часа заради нощната енергия (ех икономии)- в тенджера се слага вода и се пуща плика с рулото.
Варим отначало до край като гледаме да не заври водата - като загрее, котлона се намаля на 1/3 (от 9-та на 3-та степен). Необходими са му от загряването на водата до изключването на котлона поне 2,5 часа. 
Оставяме си го в тенджерата почти да се охлади - до сутринта.


На пакетчетата се срязва едното ъгълче и събралият се сок се излива. (не се хвърля - все ще влезе в работа за готвене).
Както се е рулото в пакета, се слага в някаква подходяща съдина и отгоре му се слага тежест. Вижда се на снимката - една широка тенджера, пакета с рулото и другата тенджера - пълна с вода.
И пак се "забравя" -  човек спокойно може да отиде на работа (нали сутринта е сложено под тежестта) и като се прибере - да поразчисти, т.е. да си измие тенджурите, а притиснатия пакет с рулото да прибере в хладилника - до следващата вечер.





Сърце юнашко трябва да издържи цялото това изстиване, прискане, охлаждане и т.н., но вече като се види този резултат, веднага се грабва ножа и се слага питието.










Докато си режем, вече сме си сложили и чашката ...

Дзверска вкуснотия - в пъти по-вкусно от всяко купешко.

Не мога да кажа колко време издържа в хладилника - свършва адски бързо.



П.П. това си е рецепта точно за шунковара, но защо я направих и аз не знам - може би, защото исках са го смачкам странично?



2 коментара:

  1. Здравейте!
    Дали би се получило на МК, само на опцията "задържане на топлина"?

    ОтговорИзтриване
  2. Рецептата съм писал почти преди 8 години. Тогава мултикукърите бяха рядкост. В момента ползвам такъв - замерил съм му температурата на този режим - поддържа между 70-75С постоянно. Така че става. Времето на варене се определя в зависимост от големината на парчето.

    ОтговорИзтриване