четвъртък, 16 юли 2015 г.

Зеленчуков сач


Сач със зеленчуци:
Невероятно вкусно и при това си няма рецепта, няма и трудности в изпълнението. Много е подходящ точно за тези дни, като притъмнява през юли и превалява.
Необходим ни е един сач и зеленчуци каквито има под ръка, а количеството зависи според броя на гладниците.
Необходими са ни стар лук, бялата част на пресен лук, скилидки чесън, зелена и червена чушка, моркови, тиквичка, патладжан, пресни гъби и т.н. Разбира се и малко подправки - сол и черен пипер на вкус, риган, мащерка или чубрица и зехтин.

Количествата за два сача бяха : 2 глави бял лук, 1 голяма глава червен лук; 2 средни тиквички; 2 патладжана; по една зелена, червена и жълта чушка; 1 голям обелен домат; 2 стръка пресен лук и 1 чесън; 5 скилидки чесън; 300 грама пресни гъби и дори шепа бланширан зелен боб.

Фурната се включва на 200 С и докато сачът загрява в нея, всички зеленчуци се нарязват на разнообразни форми и се слагат в голяма съдина. Овкусяват се с подправките и се залива със зехтина. Хубаво се разбъркват с ръка - целта е всички да се овкусят и поомазнят.

Сачът се вади от фурната, капват му се няколко капки мазнина и сместа от зеленчуците се изсипва върху него.
Сачът се връща във фурната и се пекат около 45 минути - докато хванат "хубав тен". 







 Ето този е от снощи:















 Тъй като заготвените зеленчуци бяха в повече, втората партида я пекох в чугунения сач.

Дали си внуших или не, но тези в глинения ми се сториха по-вкусни.







П.П. Цената ? - при днешните цени - почти 4,00 лв и приятна вечеря за 4-ма.


 П.П.

Е, само че този сач (такъв постничък) при мене не "върви". След като са се пекли зеленчуците около 20-25 минути,  сачът се вади и върху зеленчуците се нареждат кюфтенца или вратни пържолки. По някое време мръФчиците се обръщат. Пече се до готовност на месцата.
Това е истинският хубав "зеленчуков" сач: 

Няма коментари:

Публикуване на коментар