вторник, 6 август 2024 г.

ШУНКА ОТ СВИНСКИ БУТ и изобщо за шунките малко повече

 

    Това е поредният ми експеримент за направа на шунка от свински бут. Класиката на шунката е от бут - сушена, варена, печена, дори и на пара и още стотитеци варианти. За нея съм писал твърде много, но за това малко по-късно. 

    Първоначално, за шунка (хамон, джамбон, прошуто и т.н.) се е признавал продукт приготвен само от свински бут. Сетне в Щатите са признали и за шунка изделието от пуешко. 

    Сега, преди да пордължа, ще взема да си се самопохваля - май съм първият, който в последните 15-а години взе да говори за шунковар и го въведе на някакъва мода.

    Та сега за моите публикации за шунката:

ЗА ШУНКИТЕ или как се прави шунка?

Домашна шунка от свинско контрафиле

Домашна пуешка шунка - "фалшиво пуешко бутче"

Сушена шунка от бут

Домашна шунка от свински бут

Пуешка шунка

    Сега къто погледнах какво съм избрал от блога си, направо се изненадах - направо ерия - мислех си, че вариантите са твърде много - е може някои да съм ги ги пропуснл, но това е което открих на първо четене. И с изненада установих, че в блага си дори нямам етикет с думата "шунка". Да взема да си посипя ли главата с пепел??? Винаги съм я популяризирал и съм твърдял, че от домашната по-вкусна няма.
    
Сега се връщам на поредния експеримент. Свински бут, изрязан и оформен точно на 1 кило. Много добре овалян в църния пипер - около 20 грама. Няколко капки течен пушек. И от там нататък - 100-а мл вода, в която са разтворени 22 грама нитритна сол.
Голяма спринцовка и всичката марината набита вътре в месото.
Бух в плика, вакуумиране и забравяне точно за 40 дни.
Като ти дойде на ум - леко масижиране и обръщане на другата страна.
Сетне 10-12 часа в кухнята и в мултикукъра -има функция за нагласяне време и температура - 75С и 120 мин.
Вадене и в ледена купа за около час два. После в хладилника и на другия ден...
НАПАДЕНИЕ

И НАЗРАВЕ!

понеделник, 5 август 2024 г.

Да направим домашни кренвиршки

 


    Това е най-лесната и най бързата домашна закуска. Просто си няма и рецепта. Ако не искаш се занимаваш с приготвяне не тесто, се купува готово тесто - от това за пица, многослойно, маслено и т.н. 

    Без значение както е какво тестото-все става.

    Тестото се нарязва на тънки ивици и с него се увива един кренвирш.

    Другият вариант е - кренвершът се рязва по средата и отгоре  му се слага парче кашкавал със съшия размер и се увива в тестото.

    Има и друг вариант - тестото се нарязва на квадрати - в единия ъгъл се слага кренвирш, от който е отрязана 1/3 и в нея е добавено парче кошкавал със същата форма. Навива се и в останалата част - тестото се нарязва на ивици. При окончателното навиване се налучават хубава нарези.

    Тавичка се застила с хартия за печене, омазнява се - отгоре навитите кренвиршки, намазани със смес от жълтък и прясно мляко. Може да се ръснат и с малко сусамец.

    Печене на предварително загрята фурна - на 180С - до готовност.

    Тъй като става дума за закуска - айрян вместо НАЗДРАВЕ!

четвъртък, 1 август 2024 г.

ЛЕСНО ПЕЧЕНО АГНЕШКО С ОРИЗ

 


    При това без да се цапа каквото и да е. Прави се толкова просто, че няма накъде да се обяснява. Примерно 1 кг агнешко се нарязва на големи парчета - по около 200-250 грама. Слагат се в плик за печене. Солят и се опиперяват вътре в плика. Добавя им се и малко пушен червен пипер - 1 ч.л. Налива се 1 к.ч. вода и 2-3 с.л. зехтин. Пликът се слага в тава и се пече на 180С за около час. Сетне се вади, отваря и в него се сипва предварително накиснат ориз - примерно 1 ч.ч., доливат се 3 ч.ч. топла вода, още малко сол и сух джоджен. Обратно във фурната. След 30-а мин. пликът се обръща на другата страна като леко се разтръсква. Пече се още 15-а минути. След това цялото съдържание се изсипва в тавата и се пече макс. 10-а мин. на вентилатор - колкото ястието да получи лек загар отгоре.
П.П.Оризът изглежда леко разварен, но това е от снимката - нощно време и от теле-то. Всички знаете, че нямам фотоапарат ...
НАЗДРАВЕ