Продължавам с домашните шунки и подобни изделия ... Оказва се, че има доста рецепти, но целта не е приготвяш едно сравнително отнемащо доста време домашно изделие по непроверени рецепти, а наистина да се пробва и да се постигне вкуса, който най-много ти допада и също на хората около тебе.
Излишно е да казвам, че за тези рецепти наистина да притежаваш това просто уредче - шунковар, но то си е необходимо.
Вариантите за замяната му не могат да дадат този резултат.
Наскоро открих и един вариант, доста популярен в руски сайтове - приготвяне в чаша и като намеря време ще го споделя...
Този път пробвах да приготвя изделието с изцяло различен шунковар - един прототип, който от една фирма изготвиха за мене. Та в този прототип има направени едни промени, които се оказват доста удачни и позволяват да избегнат някои неудачи в другите варианти - изготвен е изцяло от неръждаема стомана и не е с пружина, а с навиващо се бутало. С този корпус е подходящ и за фурна, а с буталото - може да се постигне много по-добър ефект на пресоването. И най-важното предимство - може да поема различни количество месо (от 200 гр. до 1 кг). При другите с пружина количеството е просто фиксирано - или 500 гр. или 1 кг.
И така да се върнем на рецептата след направеното отклонение:
Количествата ги посочвах абсолютно точно, защото всичко теглих през цялото време.
Необходими са ни 700 грама месо от контрафилето, от които 200 грама нарязох на кубчета и 500 гр. отделих за смилане в блендера; 8 грама сол, 10 гр. кафява захар; 2 гр. черен пипер; 15 грама сухо мляко; 25 мл уиски и 75 мл вода.
200 грама нарязано на кубчета месо се слага в купа; а останалото месо - както е нарязано се слага в блендера, добавят му се солта, захарта, сухото мляко; черния пипер, уискито и водата.
Смила се като на каша и се смесва с кубчетата месо.
Разбърква се добре за няколко минути с лъжица.
Готовата смес беше точно 810 грама.
Месото се слага във фолио, напъхва в шунковара и стяга яко.
Оставих го в хладилника за 24 часа.
Реших, че 48 часа, както пишат навсякъде е твърде много и се отразява на месото (подсети ме една дама от един форум). Оказва се, че при това стягане - дори и 24 часа са твърде много.
Най-добре ще да е 4-6 часа.
Варих го точно два часа в мултито - на програма варене на ориз/каша - но няколко пъти изключвах уреда за малко, тъй като водата почти завира, а температурата й не трябва да е повече от 90 С.
На два-три пъти затягах буталото в процеса на варенето, тъй като месото се свива.
Извадих шунковара, отлях отделилата се течност - отделиха се точно 225 грама.
Охладих го в купа със студена вода и сложих за 4 часа в хладилника.
Крайният резултат беше ей това хубаво стегнато парче домашна шунка с тегло 480 грама.
И при това много вкусна.
При следващия опит - количеството на целите парчета месо ще увелича поне на 400 гр., тъй като се "загубиха".
Като се изключи цвета, че не е червен, а леко розовее, се получи невероятен продукт.
Няма коментари:
Публикуване на коментар