понеделник, 11 декември 2017 г.

Домашна шунка от свински бут


 Експериментите ми в направата на различни домашни деликатеси продължават упорито. 
 Като резултат този път се получи Дзверски вкусна шунка от бут, чиято направия отнема буквално минути.
 То да се направи е толкова лесно, че направо няма какво да се обяснява.
 За направата са необходими хубав свински бут и подправки. Количеството на бута е без значение - въпрос на мерак.
 Подправките ги давам на кг месо:
сол - общо 30 грама, от които 25 грама обикновена и 5 грама нитритна
захар - 4 грама
черен пипер - 3 грама
счукани зрънца хвойна - 7-10 броя
1 дафинов лист
трябва и колбасарска мрежа, но ако няма, просто домакински канап за добро овързване

 Изпълнението е наистина лесно и бързо:
Месото се нарязва на хубави добре оформени парчета с големина 500-700 грама.
Подправките се смесват заедно и хубаво се втриват в месото, което се слага в подходяща съдина с капак. Прехвърля се на хладно - в хладилника или на терасата, ако е достатъчно студено.
Това всичко отнема 10-15 минути, включително и миенето и чистенето. 
Месото престоява така поне три дни като поне веднъж дневно се обръща. Отделя се доста течност, но тя не се изхвърля. Така се съчетават и двата метода на осоляване.

На третия ден месото се вади и се изкисва за около час-два в хладка вода с добавка на 3-4 с.л. ябълков оцет.
Сетне се подсушава и натъпква в колбасарската мрежа. Ако няма такава, се овързва добре. Това се прави, за да получи парчето месо все пак красива форма.
Така подготвеното месо се оставя за няколко часа на стайна температура.
Сетне се забива в него термометъра и се поставя във фурната, а под него тавичка с вода.
Фурната се включва на 50С на долен вентилатор като температурата се увеличава през 20-а минути с по 10С - до 80С.
Готово е когато достигне температура 72С. Това стана за 2 часа и 30 мин.

Веднага се охлажда в студена вода, подсушава се и заминава в хладилника поне за една нощ.
Най-добре е за 24 часа.





Махат се конците и е готово за рязване.










Красавец.
От 600 грама в суров вид, се получиха 550 грама краен продукт.
Много добър рандеман.

Ароматна и с приятна форма от мрежичката.
Дзверска вкуснотия.
Хубава форма и консистенция. Реже се изключително тънко.
Аромат на хубава шунка.
На снимката изглежда леко сурово, но това е от светлината и телефона. Иначе си е много приятно розова.
Впрочем нямах търпение да правя други снимки и да ги аранжирам. Важен е вкусът в случая.
Тази шунка стана превъзходна и определено заявявам - никаква магазинска. Имам само една бележка - за направата й отделих съвсем чисто месо от бута, а щеше да е по-добре да има и малко шаренко.
На края мога да кажа само - Пробвайте смело, прави се лесно, не изисква нещо особено и издържа на хубаво питие.
Наздраве!

36 коментара:

  1. А вместо в вода за охлаждане не става ли на терасата на -3градуса?

    ОтговорИзтриване
  2. Много хубава стана, евала!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че сте се доверили на рецептата и че Ви се е получило. Поздравления!

      Изтриване
  3. Благодаря за хубавата рецепта, получи се чудесна шунка.

    ОтговорИзтриване
  4. Солта може ли да се намали?

    ОтговорИзтриване
  5. Солта е въпрос на вкус - може да се намали до 20 грама, но трябва да има и нитритна поне 5 гр.

    ОтговорИзтриване
  6. С тея поне 5 грама нитритна сол след това мога ли да го пека на сандвичи или пица примерно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля,че с нитритна сол не се подлага на термична обработка ?!

      Изтриване
  7. Браво,колега отдавна търся подобна рецепта бях решил да купувам шунковар но сега май ще си спестя парите.Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Шунковарът е много добро уредче, но те ограничава почти до едно и също. В този вариант имаш много възможности, след като хванеш сновните принципи

      Изтриване
  8. става ли рецептата с врат
    и каква е разликата между тази рецепта
    и направеното в шунковар

    ОтговорИзтриване
  9. Разбира се, че става и с врат, но тогава нма да се нарича шунка. По принцип, приготвеното от врат не може да се нарича шунка. Шунковарът е удобен за приготвяне на шунка от раздробено (смляно) месо.

    ОтговорИзтриване
  10. А нитритна сол от къде може да се купи? А рецептата ми харесва със своята простота в приготовлението.Нямам търпение да я направя. А през топлите месеци правили ли сте я?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. https://bazar.bg/obiava-12466453/prodavam-cherva-za-palnene-na-lukanki-babek-sudzhuk-karnache

      Изтриване
  11. Прави се целогодишно. Няма никакви проблеми. За сол, подправки и обвивки - поръчвам на ЕТ Данко Бургас - Магазин Бургас ул. „Дебелт” № 21
    0896237771
    Праща по Еконт

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря Ви! Стана страхотно. Определено ще стана любима рецепта.

    ОтговорИзтриване
  13. Радвам се че се е получило А за правенето правя също много често

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей,
    Имам няколко въпроса:

    * 5г нитритна сол не е ли много за 1кг месо , забелязала съм ,че слагат по 2.5г
    * едно парче от 1кг няма ли да се получи пак добре
    * мисля да пробвам в AirFryer , вода трябва ли да слагам пак

    ОтговорИзтриване
  15. 5 грама нитритна сол даже са малко - обикновено съотношението трябва да е поравно нитритна и обикновена, т.е. по 15 грама. Считам, че нещо сте се объркали - нитритната сол е сол със съдържание 0,4-0,6 % натриев нитрит. За допустимите норми и др.п. съм обяснил подробно в публикацията си "за нитритната сол" (чрез търсачката в блога - тук не може да се сложи линк).
    Разбира се, че и с парче от 1 кг ще стане.
    За т.нар. еърфрайер съм чувал, но нямам и не съм ползвал. Така че не мога да съм от полза.

    ОтговорИзтриване
  16. здравейте,
    какво става, ако месото се остави в хладилник 5-6 дни преди да се продължи с изплакване, овързване, фурна...

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте, моята фурна е без вентилатор, надявам се, че няма да е проблем. Заложила съм месото, но без хвойна - нямам, само сол, черен пипер и дафинов лист. Дано да стане добре.... Утре ще го слагам във фурната :-)

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте, СТАНААААА :-) Дзверски вкусно... Само дето не можах да снимам продукта... Свърши за отрицателно време :-) Днес залагам по-голямо количество. Благодаря на Батето М, уникални рецепти, препоръчах ги на мои колежки и приятели :-)

    ОтговорИзтриване
  19. Поздравления! И става наистина лесно, нали?

    ОтговорИзтриване
  20. Оооо, да изключително лесно, полезно и дзверски вкусно. Децата я ометоха от въздуха:-) Сега съм заложила по-голямо количество :-)

    ОтговорИзтриване
  21. Радвам се, че се е получило и нападнато на УРА. Предполагам, че няма да купите никога "шунка от магазина. Да не говорим, че и домашната излиза доста по-евтина...

    ОтговорИзтриване
  22. За какво се слагат зърна хвойна и от къде може да се купят?

    ОтговорИзтриване
  23. за вкус и аромат. Могат да се купят от аптека или спациализиран магазин за подправки. Аромата на хвойната е близък до този на джина.

    ОтговорИзтриване
  24. Здравейте!Каква е целта на изкисването в оцет с вода?

    ОтговорИзтриване
  25. така просто месото се "почиства", а оцетът играе ролята на регулатор на киселиността

    ОтговорИзтриване
  26. Има ли значение как точно ще бъдат разположени скарата върху която ще стои месото и тавата с вода? Интересно е, че всичко стана перфектно, но ми се струва сухо, спрямо Вашето, съдейки по вида му от снимката.

    ОтговорИзтриване
  27. тавата с водата на дъното на фурната. решетката - един ред под средата. За да стане сухо, е възможно температурата да е надскочила 70-72С. Когато ги стигне, веднага трябва да сев ади, а не да се чака, защото то продължава да се "готви" още известно време. Затова се слага и веднага в ледена вода.

    ОтговорИзтриване