(за шунковар)
Продукти:
900 грама обезкостено и почистено от кожата и сухожилия
пилешко месо от бутчето (т.е. купих цели бутчета, обезкостих и т.н.), нарязано
на произволни не много големи кубчета (желателно е поне 1/3 от месото да е
скълцано)
15 грама сол (1 ч.л. се оказа малко)
1 ч.л. захар
1 ½ ч.л. черен пипер
1 пакетче желатин
2 с.л. бърбън
70 грама зелени обезкостени маслини, срязани поне на две
70 грама нарязани мариновани гъби (от готовите в бурканче)
Около 70 мл от сока на гъбите
Приготвяне:
Всички продукти се смесват добре.
Напъхват се в купата на шунковара. Затваря се капака и се
оставя на студено за поне денонощие.
Сетне се вари за два часа като температурата на водата не трябва да надхвърля 85 С.
Оцежда се излишната течност и се оставя на студено за 24
часа да се желира и стегне.
Вади се … и сетне майко мила – невероятно мезенце към
любимото питие.
Забележка: От нетърпение пуснах как се прави, а не съм разказал за шунковара.
На него ще посветя специална публикация в близките дни ....
Здравейте, без шунковар има ли начин да се приготви?
ОтговорИзтриванеМоже, разбира се. В кутия от консерва, в черво. дори в пластмасова кутия. Само трябва добре да се пресира.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, за желатина трябва ли допълнително вода или се използва сока от гъбите?
ОтговорИзтриванеНе. Желатинът се смесва с останалите продукти
ОтговорИзтриване