петък, 9 януари 2015 г.

Пилешка шунка с гъби и зелени маслини

(за шунковар) 



Продукти:



900 грама обезкостено и почистено от кожата и сухожилия пилешко месо от бутчето (т.е. купих цели бутчета, обезкостих и т.н.), нарязано на произволни не много големи кубчета   (желателно е поне 1/3 от месото да е скълцано)

15 грама сол (1 ч.л. се оказа малко)

1 ч.л. захар

1 ½ ч.л. черен пипер

1 пакетче желатин

2 с.л. бърбън

70 грама зелени обезкостени маслини, срязани поне на две

70 грама нарязани мариновани гъби (от готовите в бурканче)

Около 70 мл от сока на гъбите



Приготвяне:

Всички продукти се смесват добре.

Напъхват се в купата на шунковара. Затваря се капака и се оставя на студено за поне денонощие.

Сетне се вари за два часа като температурата на водата не трябва да надхвърля 85 С.

Оцежда се излишната течност и се оставя на студено за 24 часа да се желира и стегне.

Вади се … и сетне майко мила – невероятно мезенце към любимото питие.




Забележка: От нетърпение пуснах как се прави, а не съм разказал за шунковара.
На него ще посветя специална публикация в близките дни ....




4 коментара:

  1. Здравейте, без шунковар има ли начин да се приготви?

    ОтговорИзтриване
  2. Може, разбира се. В кутия от консерва, в черво. дори в пластмасова кутия. Само трябва добре да се пресира.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, за желатина трябва ли допълнително вода или се използва сока от гъбите?

    ОтговорИзтриване
  4. Не. Желатинът се смесва с останалите продукти

    ОтговорИзтриване