Нарочно давам пропорциите за 0,5 кг (т.е. за половин доза),
а за пълна просто се умножават по 2
Продукти:
500 грама месо от бута, добре почистено
12 грама сол
4 грама пудра захар
1 грам черен пипер
75 мл вода
Приготвяне:
От месото се отделя 1/3 – около 170 грама
и се нарязва на
произволни парчета
Останалите 2/3 от месото се нарязват на малки кубчета –
приблизително 1Х2 и 1,5Х2 см
Солта и захарта се слагат при водата и хубаво се обърква –
до разтапянето им.
Отделеното
месо (първата 1/3) се слага в блендера, добавя му
се и течността и се смила – почти да стане като каша.
Смесва се с останалото нарязано месо и се меси на ръка около
15 минути.
Сетне се пълни в купата на шунковара като се притиска от
време на време.
Затваря се и се слага в хладилника за 48 часа.
След това се вари на 80-85 С два часа, измива се шунковара,
отлива се течността и се оставя за 24 часа в хладилника….
и следва най-хубавата част:
режем и се наслаждаваме
Страхотно за хапване ей така, или пък за сандвич, пък за мезенце да ни говорим !
Да е вкусно на всички!
Няма коментари:
Публикуване на коментар