неделя, 27 юли 2025 г.

ПЪЛНЕНО СВИНСКО ФИЛЕ С ... КАЙМА

 


    Това е поредната нерепта е блога ми, а идейка как да се направи нещо дзверски вкусно и различно от традиционните ястия за приготвяне на свинско филе.
    Няма да давам количества нарочно, но имайте предвид, че едно кило филе и 0,5 кила кайма с едно кило картофи са достатъчни да нахранят поне 8 ящни души... И на подправките няма да се спирам 
Свинското филе се почиства от ципите с остър нож и оформя на огромно равномерно парче. Сетне внимателно със със същия остър нож за филетиране внимателно се цепва на три - снимката се вижда (внимавайте да не си порнете пръста като мене и да не го лепите с лейкопласт). Получават се цели три дълбоки джоба във филето.
Следва леко опиперяване и осоляване - отвътре и отвън.
За плънката може да се ползва мляно месо или кайма.
Овкусявам я като за кюфтета, включително и задушен лук.
Ако имам под ръка кашкавал или някакво твърдо сирене от типа на гауда и подобни, нарязвам на ситни кубчета и омесвам с каймата.
След това напълненото филе овързвам добре, намазвам с четката с овкусен зехтин и идея цървено пиперче и във фурната.
В последно време съм се изхитрил и пека месото в плик. При него в плика могат да се сложат нарязани картофи или зеленчуци и т.н.
Пече се на 180С до готовност - поне 40 мин., но за по-голямо парче - и до час.
След като се извади, преди да се нареже, месото трябва да престои известно време, за да се поохлади. Тогава пази форма най-добре ...

В блога имам няколко идеи как да се приготви пълнено филе:
Пробвайте, става дзверска вкуснотия и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар