събота, 4 юли 2020 г.

Пълнозърнест хляб



        По принцип най си харесвам хляба от бяло брашно - пухкав и бухнал и неустоимо вкусен. 
Преди врем открих това брашно и много ми хареса на външен вид, та взех, че си купих цели 5 пакета. То добре ги купих, ма и трябва да се оползотворят. И започнах да правя пълнозърнест хляб изцяло по рецепта на Чедото. До сега все правех от такова брашно, но смесено с бяло в различни съотношения.                                                                Но по рецептата на Чедото заложих изцяло на пълнозърнестото брашно. Всичко е толкова просто, че просто не е истина: 300 грама пълнозърнесто брашно, 1 ч.л. суха мая, 1 ч.л. сол и 1 1/2  ч.л. захар. Смесват се сухите съставки и се размесват с около 175 до 200 мл марна (на стайна температура) вода и 2 с.л. зехтин. Полученото тесто се оставя да втасва на топло, покрито с мокра кърпа.                                 След като бухне, се оформя като хлебче или може да се сложи в кексова форма, покрита с хартия за печене и се оставя още веднъж да бухне за 30-а минути. Преди да се сложи във фурната, хлебчето се резва на три четири места леко напречно или под диагонал с остър нож и ръсва с малко брашънце.
Пече се на 190С с вентилатор за около 30 минути като във фурната е желателно  да се сложи и тавичка с топла вода на дъното на фурната.                        Така получава хлебчето твърда коричка и мека вътрешност - Става разкошно и може да се сервира с масълце и хубаво сиренце.   Дори и да се пекне на тостера пак става.                                                                                Правете смело. Става невероятно хлебче.

П.П.
Вдясно е хлябчето направено по същите пропорции, но само от бяло брашно. Разликата е очевАдна - бухна невероятно и стана пухкаво.

Няма коментари:

Публикуване на коментар