вторник, 7 юли 2020 г.

УНИКАЛНО КРЕХКО СВИНСКО ПЕЧЕНО



        За пореден път не очаквайте рецепта - това просто е една идея и малко странна технология за окрехкотяване на месото преди печене без значение дали ще във фурната или на скарата.
    Преди много години бях чел за едно състезание по направа на крехки шашлъци в Кавказ. Спечелил един човечец, който обясняваб, че нищо не им правил на мръФките - само ги бил киснал 24 часа в леко подсолена изворна вода. Така и не му повярвали. Само че вариантът съм го пробвал и трябва да си призная, че месото става просто уникално.    
    Другият уникален метод за "мариноване" и окрехкотяване на месото е изкисване в кисело мляко. Дядо цял живот е бил овчар и изобщо не готвеше - манджата можеше да стои в тенджерата на печката и ако не се сипнеше, щеше да си стои гладен цял ден.Само казваше, че печеното "по овчарски" - демек в кисело мляко е найвкусното нещо на света. А Баба, много често нарязваше месото, леко го осоляваше и в тавата заедно с кисело мляко и 2-3 с.л. олио. Сетне във фурната на печката с дърва. Олизвал съм тавата. Това преди 50+ години. Та в случая - около кило свенски бут, нарязано на парчета по около 50-70 грама и сложено в голяма купа, ръснато с 1 ч.л. църно пиперче, 1 ч.л. солчица и объркано с кофичка кисело мляко. И в хладилника да си отдъхва за цели 24 часа.
Следва процедура по измиване от млякото. Ръсване с 1-2 ч.л. царевично нишесте, още 1 ч.л. сол, 50 мл водка,2-3 с.л. олио и прехвърляне в плик за печене с добавка на 1 к.ч. водичка. Пече се на 220С за около 40 мин. като след 25-та минута торбичката се обръща. След 40-тата минута торбичката се рязва и вади и месото със соса остава в тавичката и се дозапича за още 5-6 минути на 200С с вентилатор - колкото да хване лек летен загар. Точно в този момент се слагат и 2-3 скилидки чесън нарязан на ситно и 1-2 с.л. лимонов сок. Месцето става мозък - невероятно крехко и вкусно.  Не е необходимо дори да се дъвче - просто се топи в устатата, а вкусът е Дзверски.
Пробвайте и ще се убедите, че друго месо няма да Ви хареса така и да не забравя НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар