Възможно най-лесната, най-бюджетната и с минимум продукти лятна супа.
Необходими са за 4-6 порции 4-5 големи домата (желателно презрели и които вече не стават за салата); 1 глава лук, 2-3 скилидки, един морков и шепичка фиде.
Лукът и чесънът, нарязани на ситно, се задушават в 2-3 с.л. масло и олио; добавя се настърганият морков. В това време доматите се обелват, нарязват на кубчета произволно и заминават в тенджерата. Долива се около 1,2 л зеленчуков бульон (или топла вода), слага се фидето и се оставя да покъкри 10-15 минути. Пробва се на вкус - ако киселее много, може да се добави малко захар, соли се на вкус. Овкусява се с босилек или риган. Може да се заменят със ситно нарязан магданоз.
(За разкош, когато се изключи котлона, се добавят толкова яйца, колкото порции ще се поднасят. Затваря се с капака и след 5-6 минути яйцата са готови.)
При сервиране, по желание може да се ръсне обилно с църно пиперче. Или обилно да се поръси с натрошено сирене.
Гъстотата може да се регулира по желание - повечко домати и по-малко течност, или с повечко фиде.
При днешните цени - цялото ястие излиза около цели 2 лева (без екстрите като яйца или сирене, разбира се).
Впрочем, и студена е много вкусна.
Пробвайте и няма да съжалите.
Няма коментари:
Публикуване на коментар