понеделник, 20 юли 2020 г.

ПИЛЕ с картофи по най-лесния начин



    Продължавам със серията полезни хитринки. Този път ще споделя как много бързо и лесно може да се сготви домашно пиле с картофи.
    За 4 порции са необходими 1/2 домашно пиле, кило картофи, (1-два моркова по желание), 1 главичка лук и 1 скилидка чесън; сол и черен пипер на вкус, 1 ч.л. риган; 2-3 с.л. олио 1 с.л. брашно.
    Отделно от това са необходими дъска за рязане и остър нож, подходяща тавичка и плик за печене.
Изпълнението си е направо елементарно. Пилето се нарязва порционно и се слага в плика за печене. Лукът и чесънът се нарязват на много ситно и се пущат върху парчетата пилешко, следва малко сол и черен пипер и се омесват с ръка както са си в плика. Измитите картофи и моркови се обелват и нарязват на средно големи парчета и също се пущат в плика за печене като леко се осоляват и се сипва брашното. Слага се и лъжичка риган, следва пак разбъркване, добавяне на олиото и максимум 1 к.ч. вода (бульон). Пликът се затваря и заедно с тавичката заминават в предварително загрята на 200С фурна. Пече се за около 40 минути като поне един два пъти пликът се обръща. Така получава "загар" и от двете страни. Може в края на печенето пликът да се разреже и да се дозапече само на горен реотан. 
    Нека да посмятаме - 3-4 минути за пилето, от зор - 10 за картофите; изцапани само дъска за рязане и нож; почти иидеално чиста и сетне лесна за измиване тава. И перфектно опечено пиле и картофи.
    Начин на приготвяне - само за бързащи и то с минимум усилия и труд. Може и да се направи от човек, абсолютен профан в готвенето.
    Впрочем по този начин - в плик, могат да се приготвят доста ястия. Дори и може хляб да се опече.
    Бързо лесно и вкусно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар