събота, 18 юли 2020 г.

"МУСАКА" от ориз и тиквички - в два варианта



    Това е едно много семпло, лесно и бюджетно ястие, което може да се приготви в два варианта - постен и много вкусен.
    За приготвянето на постния вариант (4-6 порции и йенска тавичка 25х25 см) са необходими една главичка лук и 1-2 скилидки чесън, нарязани на ситно; малко повече от 3/4 ч.ч. (макс. чаша) ориз и 2 или 3 тиквички (зависи от големината), полуобелени и нарязани на кубчета с желана големина. Ако са много на ситно, се "губят" - затова се режат приблизително 1х1 см.
    За овкусяването - сол и черен пипер-на вкус, по щипка джоджен и риган.
    За заливката - кофичка кисело мляко (400 мл), поне 3 яйца (а защо и не четири?); 2-3 с.л. с връх брашно, 1 ч.л. сода и щипка сол и черен пипер. Харесваме я с дебела и пухкава заливка и затова количествата са такива.
    За вкусния вариант е необходимо да се предвидят поне 350 грама кайма, овкусена по любим начин.
Изпълнението е толкова лесно, че направо няма какво да обяснявам: в 2-3 с.л. олио и 1 с.л. масло се задушават лука и чесъна и когато "остъкленеят", се добавя ориза и се запържва също до "остъкленяването" му. Във вкусния вариант се запържва и каймата. Сетне се наливат 3 ч.ч. бульон или топла вода. Намалява се силата на котлона и се оставя да си къкри почти до готовност на ориза. Слагат се тиквичките и подправките и се изключва котлона. След 5-6 минути всичко се прехвърля в тавичката и заминава във фурната на 180С за около 25 минути. В това време се подготвя заливката. Вади се тавичката и се залива. Лично аз заливам с половината от заливката и леко разбърквам с вилицата и чак тогава добавям останалата част от нея. Пече се до хубаво зачервяване.
Сервира се с кисело мляко, подправено с пресован чесън. 
Отчитам си една грешка - следващият път няма да ползвам обикновения тиган, а оня професионалният, който става и за фурна и цялото ястие ще се сготви в една и съща съдина и няма да се налага миене и чистене на разни съдове.
Става невероятна вкуснотия и щом малкият "наследник" набиваше с две ръце, няма как да не Ви хареса.
Лично за себе си, бих казал, че това е една дзверски вкусна гарнитура към някоя печена мръФка, но това е друга тема.
Пробвайте и няма да съжалите и да не забравя за финал НАЗДРАВЕ! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар