петък, 3 юли 2020 г.

Печено Петровско пиле




        За Петровден по стара традиция се пече петель ама като го нямаш под ръка, търсиш хубаво голямо пиле (в никакъв случай бройлер, че това не е пиле ...). В кварталния ни магазин продават едни такива пилета средно по 2 кг и то на цена 5,90 лв килото. Не знам дали са петли, на са качествени и като се има предвид, че пилеЩо не ям, а това ми хареса, значи ги бива.
        От тук нататък казвам на когото не му интересно, да не чете, защото възнамерявам да издам един два секрета:
        Продължавам с един кратък виц:

        -Бабо, вярно ли е, че пилешката супа е много полезна при разни болести?
          -Да, Чедо.
          -Ама защо, Бабо?
          -Ами защото пилетата са пълни с антибиотици...

            Не само че са пълни с антибиотици, ами са натъпкани и с хормони. На времето (преди дИмокрацията) гледахме бройлери и горе долу за 70 дни ставаха около кило и половина. Сега за 40 дни стават около кило и половина. Хормони, антибиотици и  т.н. 
         Единият начин за изчистване на пилешкото е след накисване в няколко води и смяната им - поне три - четири пъти за по 20-30 мин.
            Най-сигурният и проверен лично от мен начин е след като бройлерчето се нареже и се пусне да се вари в тенджера с вода и ха ха преди да заври (всеки знае този момент) е във водата да се сипне 1 ч.л. лимонтузу. Появява се една странна пяна, която трябва да се изгребе с решетъчната лъжица. Сетне да се смени водата и може да се мисли, че е пилешока поне малко е "изчистен" от вредни "емисии" ...
            Та да се върна на моето Петровско пиле. Хубаво измиване и накисване в голяма тенджера с чиста вода за около 30-а минути, след което се сменя и отново 30-а мин. чакане.
            В това време в тенджера се слагат поне 2 л вода с 2-3 с.л. сол (въпрос на предпочитание),1 ч.л. черен пипер, 1-2 дафинови листа, 1-2 карамфилчета, 5-6 зърна бахар,10-а зърна черен пипер, носи и други подправки на вкус ... Възварява се и след изстиването пилешока се бухва вътре в тенджерата (след предишните изкисвания) и се оставя да си се успокоява там за около поне два часа. След това се нанизва на шиша, намазва се с разтопено масло с малко сол и идея червено пиперче.
Така овкусеното Дзверче се пече на халогенния грил - първоначално на макс за 30 мин. и сетне за два часа на слабата степен. Тъй като Дзверът се оказа голям, се наложи да му се отрежат крилата и трътката. По време на печенето, той си се върти и периодично с четка се маже с разтворени в купа - 1-2 с.л. соев сос, 2-3 с.л. мед, 1 ч.л. дижонска горчица, 1 с.л. масло и горе долу каф. чашка вода.                                                                        Оно си се върти, сещаш се за него и го намазваш ... Готовността е ясна: хубава зачервена коричка, хрупкава... Като го боцнеш, протича светла течност ...                                Знам, че не всеки има такъво уредче - оно е купувано преди 1989 год. (и все още върши идеална работа - СССР материална техническа част-  и танк не може да го прегази). Зат~ва печенето, може да стане в тавичка под фолио или в плик за печене.
Получава се невероятно хрупкава кожичка, меко и пухкаво, сочно месце ...                                     Правете смело... Става Дзерска вкуснотия... А ако артиса, има поне десет варианта за допълнителна направия.                                                                               Правете смело и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар