За Петровден по стара традиция се пече петель ама като го нямаш под ръка, търсиш хубаво голямо пиле (в никакъв случай бройлер, че това не е пиле ...). В кварталния ни магазин продават едни такива пилета средно по 2 кг и то на цена 5,90 лв килото. Не знам дали са петли, на са качествени и като се има предвид, че пилеЩо не ям, а това ми хареса, значи ги бива.
От тук нататък казвам на когото не му интересно, да не чете, защото възнамерявам да издам един два секрета:
Продължавам с един кратък виц:
-Бабо, вярно ли е, че пилешката супа е много полезна при разни болести?
-Да, Чедо.
-Ама защо, Бабо?
-Ами защото пилетата са пълни с антибиотици...
Не само че са пълни с антибиотици, ами са натъпкани и с хормони. На времето (преди дИмокрацията) гледахме бройлери и горе долу за 70 дни ставаха около кило и половина. Сега за 40 дни стават около кило и половина. Хормони, антибиотици и т.н.
Единият начин за изчистване на пилешкото е след накисване в няколко води и смяната им - поне три - четири пъти за по 20-30 мин.
Най-сигурният и проверен лично от мен начин е след като бройлерчето се нареже и се пусне да се вари в тенджера с вода и ха ха преди да заври (всеки знае този момент) е във водата да се сипне 1 ч.л. лимонтузу. Появява се една странна пяна, която трябва да се изгребе с решетъчната лъжица. Сетне да се смени водата и може да се мисли, че е пилешока поне малко е "изчистен" от вредни "емисии" ...
Та да се върна на моето Петровско пиле. Хубаво измиване и накисване в голяма тенджера с чиста вода за около 30-а минути, след което се сменя и отново 30-а мин. чакане.
В това време в тенджера се слагат поне 2 л вода с 2-3 с.л. сол (въпрос на предпочитание),1 ч.л. черен пипер, 1-2 дафинови листа, 1-2 карамфилчета, 5-6 зърна бахар,10-а зърна черен пипер, носи и други подправки на вкус ... Възварява се и след изстиването пилешока се бухва вътре в тенджерата (след предишните изкисвания) и се оставя да си се успокоява там за около поне два часа. След това се нанизва на шиша, намазва се с разтопено масло с малко сол и идея червено пиперче.
Така овкусеното Дзверче се пече на халогенния грил - първоначално на макс за 30 мин. и сетне за два часа на слабата степен. Тъй като Дзверът се оказа голям, се наложи да му се отрежат крилата и трътката. По време на печенето, той си се върти и периодично с четка се маже с разтворени в купа - 1-2 с.л. соев сос, 2-3 с.л. мед, 1 ч.л. дижонска горчица, 1 с.л. масло и горе долу каф. чашка вода. Оно си се върти, сещаш се за него и го намазваш ... Готовността е ясна: хубава зачервена коричка, хрупкава... Като го боцнеш, протича светла течност ... Знам, че не всеки има такъво уредче - оно е купувано преди 1989 год. (и все още върши идеална работа - СССР материална техническа част- и танк не може да го прегази). Зат~ва печенето, може да стане в тавичка под фолио или в плик за печене.
Няма коментари:
Публикуване на коментар