неделя, 19 юли 2020 г.

ДРЪЖКИ от ЧЕРЕШИ - само ползи



    Скоро забелязах, че рубриката или серията "може и да е полезно" съвсем съм я зарязал. Давам сравнително лесни начини на направия на някое ястие или пък бюджетен вариант, а малките хитринки и полезни неща съм ги поизоставил. 
    Този път възнамерявам да подскажа нещичко за голямата полза от черешовите дръжки. Преди няколко дни пуснах във ФБ снимка на изсушени дръжки от череши и попитах знаят ли за какво служат? Оказа се, че малко хора са наясно ... Дори получих и един отговор в смисъл - как какво са - ами дръжки на изядени череши. Та реших да направя тази публикация.
    И това ме връща веднага в детските спомени. 
    На когото не му интересно, да спре до тука и да не чете по-нататък.
    Веднага правя едно малко отклонение - Дядо е имал частна обущарница, национализирана през 1947 год., а Баба е била до тогава тютюноработничка и едновременно ханджийка , а сетне бахчеванка и ханджийка. Бахчата (зелечуковата градина) е просъществувала до 1959 год., когато са отчуждили за разсадник, а Ханът и магазинът са останали до 1962 год. (затворили ги, когато Баба станала на 60 год.). Та аз съм отрастнал сред магаретата и селяните, които са идвали от околните села да продават стоката си в града. Баба ме майтапеше, че седмачето, дето се е родило 2 кила е станало Голямо магаре, защото е сукало магарешко мляко... 
    Имахме и 2 дка лозе в "Кенана" с две големи, не не- огромни- череши. През 1969 год. разделихме мястото между наследниците и при нас остана тази, която е била засадена в годината, когато е роден Баща ми - 1931 год. Колкото и странно да Ви звучи, "оная власт" не ни е отнемала лозята, ханът и магазинът са ги затворили, защото Баба вече не е можела да ги "върти", а Баща ми е бил леяр и не е можел да се занимава с тях.
    Та да се върна на черешите - от края на април -началото на май почвахме да ги берем - нямаха обиране. Всеки ден хлапето (аз) и Баба ходехме да берем и се връщахме с по една кошница череши. Правеха се сладка, компоти - поне по 100 буркана. А накрая с найлоните се отиваше и със саръците черешите се обрулваха и всичко отиваше в кацата за невероятната ароматна черешова ракия. Помня летата на 1968/9 год., когато вървеше по БНТ сериалът "Робин Худ". Засядахме половината махала пред нашия "Темп", който се изнасяше под Асмата и всички в захлас го гледахме ... Възрастните засядаха са доматена салата от градината в двора и на чашка ракия, а на нас хлапетата - наливаха компот от череши с бучки лед (имахме и хладилник по това време - един от първите "Мразове") . Понеже нашите родители бяха от едно друго поколение - дето можеха да ни строшат от шамари, ако сме се опънали на Даскалицата, или да ни носят на ръце, ако сме прибрали дървата на Баба Докторица (вдовица от дълги години на един уважаван Доктор-хирург няколко къщи от нашата)и да ни погалят по главицата, намираха, че не е справедливо те да си пият ракията, а ние компота... Затова на ЛапЕтата се позволяваше по едно от ония Напръстничета с ракийка, колкото да се "облажим" ...    
    Лелей, сега си представям колко Народ ще изреве, че всичко това не е истина - такова нещо у Блгарията не е имАло...
    Яко се отплеснах, но веднага се връщам в темата си.
    Правихме много компоти от череши - и колокото странно да Ви звучи, Баба много държеше в бурканите да се слагат цели череши и то заедно с дръжките. На мен като на хлапак ми идваше много удобно и на бърза ръка пълнех бурканите. На буркан Баба слагаше не повече от три лъжици захар ... Все я питах - няма ли да почистим костилките и дръжките? А не - те са полезни, само ако останат за следващата година, не бива. 
    Сигурно 100 пъти съм я питал каква е ползата и тя ми отговаряла - абе полза има, ама си малък да разбереш ...
    Минаха много години, Баба почина, но като правя компот от череши, ги слагам целите заедно с дръжките...
    Черешите са любим плод в къщи, правя компоти, сладка, конфитюри...Дръжките и костилките не се изхвърлят - оставят се и се сушат ... Сетне ще обясня защо.
Та преди няколко години прочетох за черешовите дръжки. Оказа се, че може да се използват при: воднянка, пясък и камъни в бъбреците, нередовна менструация, полова слабост, простатит,  ревматоиден артрит,  чернодробна цироза, подагра, действат диуретично и при запек, при възпаление на горните дихателни пътища. Освен това чая от черешови дръжки помага и при изчистване на организма и за отслабване. Вариантите им за употреба са два - с пресни дръжки и сушени. Една шепа пресни дръжки се варят в литър вода около 20-а минути, прецежда се и се изпива по една ч.ч. преди всяко хранене. За сушените дръжки, които аз ползвам, се препоръчва да се нарежат на ситно и 2 с.л. от тях да се варят в 500 мл вода. Сетне, след изстиването се пие по 1 ч.ч. (според някои 100 мл) преди всяко хранене. Що се отнася до костилките - и те са полезни - сушат се и се ползват за опушване на месни изделия . Имат свойството да изгарят напълно и да оставят съвсем малко пепел, а придават невероятен аромат на опушеното месо.
    Е стана невероятно дълго и едва ли не скучно, но все пак си струва да се прочете.
    Очаквам коментари и мнения! Във ФБ обещах една от моите кулинарни книжки, а дадох две .. . Може би и тук ще има подобна награда, стига да получа полезно мнение ...
    

9 коментара:

  1. За черешовите дръжки знаех,че помагат за пясък в бъбреците и за цистит,но сега научих,че има и мното други ползи.Човек винаги може да научи нещо ново и полезно, независимо на колко години е.
    Благодаря за интересно написаната статия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. човек се учи цял живот. Макар и да изглежда скучно, но споменах Баба - дето в бураните с компат слагаше и дръжките. Казваше полезно е, знам ... Тяхния опит и мъдрост ние ги загубихме вече

      Изтриване
  2. И аз зная за употребата им при пясък в бъбреците,заедно със царевична свила. Интересно ми беше да науча и нещо ново. Поздравления за интересната и увлекателна публикация!

    ОтговорИзтриване
  3. Една от основните ми цели е именно тази - да популяризирам някои неща ...Може и да са спорни, защото лекарите ги отричат, а народът стотици години ги е ползвал - нещо като китайската народна медицина

    ОтговорИзтриване
  4. Еееех, върна ме в годините назад... Не бях чувала за полезните свойства на дръжките от череши, но по-добре късно, отколкото никога. Много ти благодаря за увлекателната статия и ползата от нея.

    ОтговорИзтриване
  5. Доволен съм че статията е била полезна

    ОтговорИзтриване
  6. Наистина помагат. Мама имаше проблем с бъбреците, от лекарствата пострада щитовидната жлеза. Вместо лекарствата, дръжките от вишни и череши възстановиха показателите на организмал Ще отбележа, че по майчина линия цялата рода са лекари.

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасна и полезна статия с емоционален привкус .
    Благодаря !

    ОтговорИзтриване