четвъртък, 2 юли 2020 г.

Пиле "фрикасе", ама различно



    За да не получавам критики, започвам с това, че много добре знам какво е това "фрикасе" и как се прави. Има си класически рецепти, които просто трябва да се спазват, но винаги можеш и да ги ползваш за база и да изпромивизираш нещо и да стане нещо невероятно вкусно.
    Случаят е точно такъв:    
За Петровден опекох едно огромно пиле, което стана фантастично дзверски вкусно. Двама човека се борихме с него, но остана толкова много, че ... От бялото месо, реших да направя любимото пиле фрикасе, а останалото - каквото ми дойде на ум през следващите дни, че има до края на седмицата, май. Да ама пиле фрикасе не се прави от печено, а от варено пиле ... След като е така, започваме с импровизацията:           Пилешкото месо - около 400 гр., се накъсва на парчета с произволна големина и се оставя да си почива. Една глава лук и 2-3 скилидки чесън се нарязват възможно на най-ситно, 2 моркова - също. В тенджерата се слагат около 30-а грама масло и 1 с.л. олио и като загреят се добавят лука, чесъна и след няколко минути морковите - да се задушават. В това време се разбиват 1 ч.ч. готварска сметана (толкова имах в наличност) и 1 ч.ч. кисело мляко, заедно с три жълтъка, щипка сол и сокът поне на 1/2 лимон.
   В задушения лук се кавърдисват 3 с.л. брашно и се налива сметано-яйчната смес. Като "клокне", се добавя и месото, наръсва с черен пипер и силата котлона с намаля на половина. Нека си покъкри така около 20-25 минути. Ако много се сгъсти, трябва да се разреди с малко прясно мляко или вряла вода, тъй като след изстиване се сгъстява още. 
  Накрая се наръсва със ситно нарязан магданоз - така го харесвам. 
   Става още по-вкусно като след сипването сметаново-яйчената смес се наръси с настърганат кора на поне 1/2 лимон.
    Впрочем, става невероятно вкусно ястие тип "фрикасе", ама и никой не е казал, че трябва да спазваме правилата едно към едно.
    Пробвайте, лесно е - може да се оползотвори изостаналото от вчера пилешко месо и да не забравя НАЗДРАВЕ!

2 коментара:

  1. Вкусно и питателно! Благодаря за идеята! Вече пробвах

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. радвам се, че Ви е харесало. Малко е нестандартно, но пък за сметка на това е много по-просто и лесно за изпълнение

      Изтриване