Нямало по-лесно от това да свариш яйца. Хайде не тия на мене - първите ми опити като студент си бяха пълен провал - веднъж дори направих печени яйца. Както и да е този път няма съм многословен.
За варенето на яйцата ползвам малка касеролка, която хваща точно шест яйца, без да се разхождат из нея като на парад.
Яйцата се измиват много добре и нареждат в касеролката. Заливат се със студена вода колкото да ги покрива. Добавят се 1 равна ч.л. сол и 1-2 с.л. оцет. От момента на завирането на водата, се варят 4 минути - за рохки, 7-минути за средни и 9-10 за твърдо сварени яйца. Касеролката се маха от котлона, излива се топлата вода и веднага се заливат със студена вода от чешмата. След няколко минути водата се излива, касеролата се покрива с капака и добре разтръсква - така яйцата се начупват като се блъскат едно в друго. Ведната след това се заливат със студена вода, разтръскват се и след няколко минути се пристъпва към беленето. Почти цялата черупка на яйцето се отделя с едно две движения. Така е, защото водата прониква под черупката и ципата и беленето дори на съвсем пресни яйца е съвсем лесно.
Пробвайте и ще се убедите.
Няма коментари:
Публикуване на коментар