четвъртък, 26 декември 2019 г.

Скариди в маслено-чеснов сос


  Това са възможно най-лесните за приготвяне и най-вкусните скариди.
 И най-важното е, че направо си няма рецепта, а си има начин на направия. Необходими са ни пресни скариди - в случая около 500 грама - стигат си за 4-ма човека, все пак не са за наяждане. И това е най-трудната част - почистването на скаридите от главата и хитиновата обвивка, но да остане опашката. Сетне още по-трудната - цепване откъм гърба и премахване на черната вена (ако остане придава леко горчив вкус).

Другите необходими съставки са масло - колкото повече толкова повече, но примерно 2-3 с.л.; чесън - 2-3 скилидки (че и повече, въпрос на вкус) - може смачкан и нарязан на ситно, а може и пресован, но е  за предпочитане пред този на прах; 1 с.л. пресен ситно нарязан копър - ако няма, поне 1 ч.л. сушен. Другото задължително е сол на вкус и по желание - прясно смлян бял пипер.
Ами то вече всичко е ясно - загрява се маслото в уок тигана, слага се чесънът и буквално след 30 секунди се добавят скаридите. Всичко това се запържва буквално за 3-4 минути, максимум 5, т.е. до момента, в който скаридите започнат да се зачервяват. Слагат се копъра, солта и пипера. Не забравяме да разбъркваме.
Не е необходимо да се чака да стават тъмно кафяви или ... готови са в момента, в който се зачервят.
Сипват се в чиния, обилно се заливат с прясно изцеден лимонов сок и остава да им се насладим с хубаво питие.
Впрочем, най-вкусното е сосът, който може да отопи с препечена филийка.
И да не забравя - НАЗДРАВЕ!

2 коментара:

  1. Следващия път може да пробвате и 3-4 зрънца звезден анасон. Няма да съжалявате!

    ОтговорИзтриване
  2. идеята е добра, но по принцип залагам на по-малко подправки. Ще пробвам

    ОтговорИзтриване