сряда, 27 август 2025 г.

"КРЕМ" ОТ ЯДКИ

 

    Не знам как да го нарека и затова остава с работното име "крем от ядки". Това е смес от сурови ядки кашу, белен слънчоглед и белени тиквени семки. Няма да говоря за ползата от тях и какво съдържат - всеки може да провери в нета. Обичам ги, но имам проблем с тях - трудно ми е да ги дъвча.
Всичко започна от първоначалната ми идея да ги накисна във вода и сетне да си ги хапваме, защото омекват идеално и направо се топят в устата. 
Затова обяснявам от къде започнах - по 50 грама от трите вида ядки (семки) се измиват добре и накисват за около 12 часа в купа с около 1 ч.ч. филтрирана вода. За това време омекват доста. 
До тук добре, но ми хрумна идеята да бъдат смелени в блендера. Изплакване на ядките, сетне в блендера с около 100 мл филтрирана вода. Първоначално малко трудно се разбиват затова блендера се пуща на кратко пулсиране. След като се подхванат се добавят лимонов сок и зехтин.
Сложих около 3 големи с.л. лимонов сок, но дойде в повече - зотава само една. Зехтин- 4 с.л., но за предпочитане е да са 2 и 2 с.л. обикновено масло (друго нямах под ръка, но може да се замени с кокосово, например). 
В интерес на истината се получава нещо като не съвсем гъста майонеза. След престоя в хладилника се стяга още малко, но с добавката на масло ще се сгъсти съвсем и ще може да се маже на препечени филийки.
Признавам си, че в този си вид ни се стори доста безвкусно. Много полезно, но като е безвкусно направо не си струва труда.
Затова отделих една част и леко осолих - веднага стана съвсем приятно за хапване. Другата част, която леко подсладих с мед, не ми се стори толкова добра.
Та затова цялото количество осолих с 1 ч.л. сол и идея бял пипер и се получи нещо много приятно на вкус.


Е, който реши да пробва, може да нагласи този крем по собствен вкус както с количеството ядки от всеки вид, така и със солта и другите добавки.
Пробвайте, освен че е полезно, е и много вкусно.

петък, 22 август 2025 г.

Как да си направим прах от лимонови кори

 

    Малко странно като за публикация, но преценям, че може да е полезно за много хора, както и за нас е било досега.
    Колкото е да е странно лимоновите корички са много полезни и намират страхотно приложение в кулинарията. Могат да се ползват за какво ли не - добавка в печива, в супи или ястия, при направата на смутита, сокове, лимонади и т.н. и т.н.
    В интерес на истината вече се продават не само лимонови корички на прах, но и лимонов сок на прах. Цената е направо космическа. След като попаднах на една реклама за прах от някакви японски лимонови корички - 20 гр. за около 23 лв, реших да направя точно тази публикация.
Цяло лято правя домашна лимонада - различни видове, но основната съставка е лимоновият сок.
Лимонът се изкисва много добре за 30-а мин. в леко топла вода със сода бикарбонат и малко сол. Сетне се измива много добре с търкане и след подсушаване корите се изрязват с остър нож без да се засяга бялата част, която леко нагарча.
Коричките се изсушават между два пласта кухненска хартия на слънце на терасата (сега е много лесно), но инак това може да стане в дехидрататор или във фурната на около 50С на вентилатор при леко отворена вратичка.
След като изсъхнат много добре, се начупват на парченца и смилат с кафемелачката. Пресяват се и по-едрите парчета отново се смилат.
Пълнят се в бурканче и сетне могат да се ползват почти цяла година.
Хубавото е, че може да се комбинира с корички от портокал, мандарина или друг плод и да се подготвят в различни бурканчета с различни вкусове и да се ползват за различни цели.
    Впрочем, нищо не ни струва да си го направим сами и да разполагаме цяла година с една невероятна подправка - не, не ми се смейте - именно прахът от линови корички се приема за невероятна подправка, която ния продават на безумни цени.

П.П. Впрочем, продава се и лимонов сок на прах, но честно Ви казвам, нито си струва да се купува, нито да се прави при положение, че пресни лимони има почти постоянно.
И без бой да си призная, в последно време (няма го снимката)  се изхитрих малко: изцеждам лимоните без престараване на половинки. Половинките имат и доста от месестата част и останки от сока. Суша ги по описания начин и сетне ги меля. Нещо невероятно са.
Пробвайте и няма да съжалите.

неделя, 17 август 2025 г.

ТУРСКА ЛИМОНАДА

 

    В тия жеги се нуждаем от хубави разхладителни питиета. Най-доброто е домашната лимонада, която освен че е с естествени съставки, се прави и много лесно.
    Турската лимонада може би държи палмата на първенството особено за тези, които обичат по-сладичкото (макар че сладостта може да се регулира).
    Започвам направо с начина на направия така както ми е обяснил приятел - турчин. 
    Необходими са три лимона,  един голям (или два по-малки) портокал, три литра минерална вода, захар на вкус (с разчет около 120 грама на литър вода) и пресна мента за сервиране. 
Портокалът и лимоните се накисват в топла вода с добавка на сода за около 30 мин. и се измиват много добре. С ренде се настъргва кората им, а сокът им се изцежда.
Настърганата кора се смесва със захарта и оставя така да престои около час. След това всичко се смесва, разбърква много добре да се разтвори захарта и прецежда. Пълни се в бутилки и в хладилника.
При сервиране се слагат бучки лед и листенца мента.
Както казах по-горе, този вариант е адски сладък за моя вкус и не правя лимонадата по този начин, а по моя си,който веднага обяснявам.
Ползвам същото количество цитруси, но без грам захар. Измивам ги много добре и изрязвам корите, които пращам да се сушат.
Наразяните цитруси с около 500 мл вода се слагат в купата на нутрибулета или блендера и се пасират за около 30-а секунди.
Полученият сок се прецежда. Пулпата се връща обратно в блендера пак с около 500 мл вода и цялата процедура се повтаря.
Пулпата след изцеждането се изхвърля, а сока - в булилки и в хладилника.
Получава се нещо като концентрат на лимонада.
Не е много кисело от лимоните, а и леко сладни от портокала.
След това при сервиране този концентрат се разрежда с изстудена газирана или минерална вода, добавят се бучки лед и задължителните листенца мента и за разкош резенче лимон оваляно в кафява захар.
По желание преди да се долее газираната вода, примерно, може да се подслади на вкус с малко мед.  Противник съм на бялата захар и не я ползвам изобщо - мед или кафява захар в краен случай.

В блога имам няколко рецепти за лимонада, които може заинтересуват някого:

ДОМАШНА ЛИМОНАДА



Впрочем домашна лимонада може да се направи почти от всеки плод или пък сироп от черен или бял бъз, арония и т.н. или от сок от смокинови листа и т.н., че била и семките на пъпеш - например

"Мляко" от семена на пъпеш


Така че правете смело и импровизирайте по собствен вкус и се наслаждавайте на лятото с вкусна домашна лимонада.