неделя, 21 юли 2024 г.

ИВАНОВСКА РЕДЕНА БАНИЦА

 


  Тази баница не е кой знае колко по-различна от останалите - реди се по различен начин. Селската ми Баба я правеше често и я наричаше "ивановска", защото като била на гости в съседното Иваново, нейната приятелка я правела така и на нея й харесала много. Впрочем баницата наистина е много вкусна, макар да се прави със стандартните продукти.
    Необходими са една опаковка кори за баница, поне 400 гр. натрошено сирене, 120-150 гр. масло и за заливката 4 яйца и поне 400-500 мл прясно мляко.
Изпълнението е простично - различен е начина на "сглобяване":
Ползва се продълговата тавичка чието дъно се намазва с масло. 
Слагат се по две кори намазани с масло като половината от тях е извън тавата, а вътре се застъпват. Другите кори една по една се намазват с масло и нагъват като хармоника и по дължина се нареждат в тавата. В гънките на всяка кора обилно се слага от натрошеното сирене. Колкото повече толкова по-добре...
След този ред се "затварят" със сгъната на две кора и отгоре се повтаря цялата процедура с нагънатите кори и сиренето.
Баницата се затваря със стърчащите краищата на корите, нарязва се на квадратчета и се полива със заливката, която се прави от останалото наизползвано разтопено масло смесено с разбитите 4 яйца и прясното мляко.
В моя вариант към нея добававям и 2-3 с.л. брашно и ч.л. бакпулвер.
Заливката трябва да поеме навътре сред нарязаните парчета.
Пече на предварително загрята фурна на 180С за около 45 минути - до хубаво зачервяване.
Никаква философия - като се извади от фурната само се покрива с кърпа, без да е необходимо да пръска с вода и т.н.




Баницата става много вкусна и идеално си върви с айрянче. Идеална е и топла и изстинала. 
Най си я харесвам на другия ден сутринта за закуска с айрянче.

П.П. Съжалявам за снимките, че не са идеални, но са от телефона, правени вечерта на лампа и няма как да станат...

Пробвайте и вероятно няма да съжалите.

ШИШЧЕТА ОТ ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА

 


 Пилешките дробчета традиционно се приготвят пържени, по-рядко печени, но печени на скара (грил тиган) под формата на шишчета са неустоими.
    Няма да обяснявам как се подготвят дробчетата - миене, почистване и мариноване: малко горчица, черен пипер, лимонов сок, зехтин. Всеки може да сложи любимите си подправки, но мазнината е задължителна - така няма да залепнат при печенето.
    Нанизват се на шишчета и се пекат на силно загрята омазнена скара за съвсем кратко - буквално колкото да променят цвета си - за по 2-3 минути. Солят се при обръщането им на скарата.
    Много се притеснявах, че при печенето ще се разпаднат, но не се случи. Затова е не сложих нищо помежду им - само едно чесънче и 2-3 зърна грозде. Сетне съжалих, че не сложих повече от гроздете ...
    Впрочем, правил съм и шишчета от сьомга, за които също не очаквах, че ще станат.
    Пробвайте, стават много вкусни и НАЗДРАВЕ!

събота, 20 юли 2024 г.

ЖЕЛИРАНО СИРЕНЕ В ДОМАТ


     Не бих казал, че съм от най-големите почитатели на желираното, но в интерес на истината много от деликатесите и различните вкуснотии са желирани - желирано месо, желирано патешко бутче и какво ли не още ...
    Както в последно време възприех, ще дам само няколко линка за желирани вкуснотии:

    Страхотен десерт става от желирано кисело мляко с канела и мед.
    В случая ще говорим за една невероятна и любима на всички българи доматена салата със сирене, поднесена по невероятно различен начин:
    Доматите се рязват отгоре като им се маха капачето и с лъжичка се издълбават. Извадената вътрешност може да се ползва за готвене или за каквото и да е друго. 
    Сиренето се нарязва на кубчета и се пълни в домата.
    За желатина как се прави съм писал доста - в стъклена купичка едно пакетче (или според количеството, което се прави) с 50-60 мл вода и след 10 мин. като набухне в микровълновата за 30 сек. на 800В. 
    В това време 1/2 кубче зеленчуков бульон се разтваря в около 200 мл вода и се разбърква с желатина.
    Тази смес се излива във всеки домат и доматите - на почивка на хладно.
    На следващия ден - рИвеш и замезваш с хубаво питие - ракийка (домашна) или водка с много лед. А и да не забравя - НАЗДРАВЕ!

П.П. бонус за тези търпеливите, дето са стигнали до края:
Сиренето се нарязва на кубчета.
Доматите - обелени и почистени от семена - също.
Малко пера от зелен лук - на ситно.
Всичко това овкусено - сол, пипер и любима подправка подредено в подходяща купичка и залято с приготвен по вече обяснения начин желатин.
На другия ден режеш и воаля- още едно  страхотно мезе за любимото питие.
Пробвайте който и да е вариант и никак, ама никак няма да съжалите и още един път НАЗДРАВЕ!