вторник, 24 септември 2019 г.

"Желиран" боб с крачета и пушени кокали


  Направо почвам с това, че една снимка на желиран боб няма как да е фотогенична и няма как да се хареса. 
 Само че в случая става за едно уникално ястие от любимия ни на всички боб, на което след дълго търсене в Чичо Георги не успях да открия аналог, освен едно италианско от свинско кожа с боб.
 Та да не дрънкам като празна латерна започвам направо с ястието, което направих. В интерес на истината, всичко си правих както винаги на око, но този път първо ще опиша какво направих, а сетне ще дам и примерни количества.
Свинските крачета с ми любими, а в кварталната месарница продават едни такива по 3,50 лв килото и като попадна на тях изобщо не се замислям.
Бедна Ви е фантазията колко неща могат да се приготвят със свински крачета и какви вкуснотии стават от тях.
Продават ги едни такива цели, та се налага сетне в къщи върху дръвника да ги кълцам с брадвата на две части, че да се хванат в мултикукъра. 
Две крачета - 1,200 кила. 
След яка битка ги разцепих на две и набутах в мултито. 
Една глава лук, 3-4 скилидки чесън и варене на цикъл "яхния" за един път.
В това време една купа боб накисвам в хладка вода.
Второто изкушение след тях бяха пушени свински опашки. Могат да се пооглозгат ей така, но в комбинация със свинските крачета ми се видяха невероятна идея за някаква дзверска вкуснотия  с боба.
Свинските крачета преживяха един цикъл от варенето на програмата "яхния".
Първата вода биде изхвърлена и крачетата върнати в кукъра,с добавка на чиста вода и на боба.
Внимание - не се соли и може да се сложат само подправки - зърна черен пипер, отново глава лук, чесън, морков, целина ...
След първия цикъл крачетата са полусварени.
Купата боб не е обикновен боб, а смесица от три вида боб - бял, червен и т.нар. райкин боб.
След втория цикъл на варене, бобът е почти готов, а крачетата направо са готови.
Всичко се пресипва в една голяма съдина и крачетата се отделят и обезкостяват.
Докато те си се варят, се нарязват две глави лук на ситно, 3-4 скилдики чесън, една червена чушка се почиства и нарязва на късчета; 2-3 моркова се обелват и нарязват на кубчета; 2-3 червени сушени чорбаджийски се натрошават на парчета; един - два домата се обелват и нарязват на кубчета, а един - два стръка кервиз се нарязват на ситно. Да не забравим и Магданоза.
В тиган се загряват 2-3 с.л. гъша мас и задушават до омекване половината лук, чесън, чушки и моркови.
Добавя се и една 1 ч.л. лют червен пипер и брашно и два- три черпака от бульона от варените крачета с боба.
Оставят се да омекнат добре.
В кукъра се слагат една пушена свинска опашка, половината от обезкостените крачета, полусвареният боб с бульона от варенето на крачетата, задушените зеленчуци и останалите сурови такива.
Следват два цикъла на варене по 25 минути - демек до пълно разваряване на всичко.
Разбира се, всичко това може да се направи и в тенджера, но отнема доста повече време. Само че това не си го причинявам след като с кукъра е в пъти по-лесно.
След пълното изпълнение на програмата се добавят сол и черен пипер на вкус. Аха и да не забравим поне 1 с.л. джоджен и много магданоз.
А и да не забравя- пушената опашка се изважда и внимателно се отделя месото, което се връща при боба.

При поднасянето е разкошен.

Като изстине се желира от бульона на свинските крачета и става безумно вкусен. Та и затова го нарекох "желиран" боб. Дори е най-добре да се сервира на другия ден.
НАЗДРАВЕ!

3 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Не знам какво направих, но коментарът ми излезе от твое име. Извинявай. Сега ще опитам да го оправя

    ОтговорИзтриване
  3. Прочетох и направо тръгнах към магазина за крачета. Преди време четох едно криминале, където детективът ходеше в определен ресторант, където правели най хубавите свински крачета с боб. Забележи, не боб с крачета, а крачета с боб. Та реших и аз да пробвам. Моя начин е много лесен: 4 крачета, малко боб, около 350 г боб, подправки като за боб и в херметическата тенджера всичко заедно за 40 мин. След отваряне, прибавям малко домати още 5 мин на котлона и сервирам с цяло краче. Правил съм крачета в много варианти, но тези са ми най вкусни. Утре, като направя твоя вариант, ще докладвам. Наздраве.

    ОтговорИзтриване