сряда, 29 януари 2020 г.

Крем супа от моркови и червено цвекло


 Както преди няколко месеца писах, т.нар. супи напълно ги недолюбвах и за да направя и хапна някаква супа, пистолетът трябваше да опрян в слепоочието. Изключение - единствено за шкембе и търнак чорба или някаква подобна с много месо като курбан. От миналото лято правя поне 2-3 пъти седмично най-различни супи и направията им я възприемам направо като забавление. Сравнително малко и разнообразни продукти, бърза подготовка на продуктите и за моя изненада приятно хапване за разяждане.
 Супите от спанак, коприва и лапад направо ми станаха любими, та чак се изненадвам от себе си.
  Даже бих казал, че да се направи една супа е едва ли не по-лесно отколкото да се затопли и направи някаква от тези готовите - инстантните, които хич ама хич не ги пущам да прекрачат прага ни.
 Та този път ще споделя една невероятна крем супа от моркови и червено цвекло. Не е необходимо да обяснявам колко здравословни и полезни за здравето са тези два кореноплодни.
За 4 порции са необходими 1 голяма червено цвекло и поне 4-5 големи моркова, 2-3 скилидки чесън.
Без значение е, че приготвям супата в мултикукър - по същия начин се прави и в тенджера.
В бързоварната кана се слага около 1,5 л вода и се включва да загрява.
В съдината се слагат 1-2 с.л. масло и 1 с.л. зехтин и докато се загряват, чесънът се нарязва и пуща при тях. Докато чесънът се запържва, морковите и цвеклото се обелват и нарязват и заминават при чесъна. Всичко това отнема не повече от три-четири минути. Зеленчуците се заливат с врялата вода от каната, колкото да се изравни с тях. За около 20-а минути зеленчуците са се сварили. Леко се осоляват и се добавя 1 с.л. сушени зеленчуци.
Обикновено, вадя 1-2 с.л. от сварените зеленчуци и се нарязват на ситно, а останалото в съдината се пасира направо в нея. Като се връщат ситно нарязаните зеленчуци и се вари буквално 2-3 минути. 
Сервира си се топла топла, ръсната с малко магданозец и крутони с масълце.
Понеже я обичам по-така, добавям натрошено сирене (в случая прясно биволско), чаена лъжичка чили сос и обилно поръсвам с едро смляно църно пиперче.
А на снимката е моето тайно "оръжие" - с него всички зеленчуци се режат фантастично бързо направо в съдината и то във вид в какъвто искаш. Спестява страшно много време, но си има и един кусур - трябва да внимаваш пръста ти да не попадне там, че одма си му отрязал едно парче.
Лелей пак писах повече време, отколкото ми е необходимо да отпретна две такива супички ...
Правете смело- няма правила за продуктите, винаги може да се добави нещо - преди време правих подобна супа, в която сложих кисела ябълка и стана нещо невероятно.
Нека да Ви е вкусно с подобна здравословна крем супа.

2 коментара:

  1. Бате,
    много интересна супа.Определено не съм пробвала да правя такава.Но и уредът за нарязване на зеленчуци е много интересен.Не съм виждала да продават някъде такъв инструмент за нарязване.Благодаря за идеята и рецептата - лесна, бърза и евтина.Здравословна не на последно място.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Малко късно видях. уредът е нещо като 3 в 1 - ножница, която се разглобява и става един един остър, ама много остър нож. Иваче реже яко. Рекламираха я по някокво ТВ, но съм я купил от магазин за левче - но струва около 11 лв. А супата е интересна и си струва да се пробва.

    ОтговорИзтриване