понеделник, 27 януари 2020 г.

Бърз и лесен сач с месо и зеленчуци


 Като казвам "бърз и лесен" сач с месо не подвеждам никого - наистина е такъв. Разбира се, има и малко предварителна подготовка за мариноване на месото.
 Хубавото на този вариант е, че може да се направи със свинско месо, с пуешко или пилешко или с комбинацията им. Докато пуешкото или пилешкото искат кратко време за мариноване, то при свинското важи принципа - колкото повече, толкова по-добре. 
Предпочитам свинското разбира се - врат, плешка или шарено месо от гърдите.
Месото - примерно 500 грама, се нарязва на кубчета като за шишчета и се овкусява с 1/2 ч.л. черен пипер, 1 или 1 1/2 ч.л. червен пипер (желателно е и малко пушен, като слагането на лютив пипер е въпрос на вкус), 1 ч.л. риган, 1 с.л. мед и 1-2 с.л. зехтин или олио. Една глава лук се нарязва на полумесеци и се размачква с щипка сол и оцет. Всичко се омесва добре и оставя така да се маринова на хладно. 
Ако много се бърза, стигат и 30-а минути. 
При мариноването не слагам сол. Сол слагам едва преди слагането на сача.
За заленчуците няма да обяснявам - лук, моркови, чушка, тиквичка - каквото има,почистват се и се нарязват на кубчета. Овкусяват се със сол, пипер и чубрица. Слага им се малко зехтин и заедно с месото се объркват в подходяща купа.
Ако се ползва чугунен сач, няма проблеми, но глиненият сач си изисква малко предпазливост.
Глиненият сач се намазва с мазнина и се слага във фурната на 150С и се оставя да загрее. Сачът, вече загрял се вади с ръкавици, в него се сипват месото и зеленчуците, отгоре се нареждат резени домат и се връща във фурната, която се увеличава на 200С за 10-а минути и сетне се дозапича на 230С - до готовност, някъде около 30-а минути.
Има и друг вариант - като се напълни, глиненият сач да се сложи в студена фурна и да се включи на 180С и сетне да се увеличава температурата, но в първия вариант става много по-добре.
Впрочем, ползвам и една малка хитринка - подготвям зеленчуците, във времето, в което сачът загрява във фурната. 
Като се извади от фурната, може леко да се ръсне с настърган кашкавал или някакво подобно сирене - гауда, ементал и т.н.
Става наистина бързо и лесно и е невероятна вкуснотия като хапване и като мезе за питието.
НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар