сряда, 22 януари 2020 г.

Бърз и лесен десерт с бишкоти


  Поогледах се в блога какво публикувам в последно време и чак си се стреснах - колбаси, суджуци, меса и какво ли не мръФчесто... Много малко нещо сготвено, тук таме нещо тестено и нищо сладичко или десертчесто. 
 Човек ще си помисли, че ядем само сухи мезета и пием нон стоп, което не е така - правят се различни супи, ястия, че и от време на време и десерти. Много често правя разни неща от старите книги или пък нещо, което Бабите ми са приготвяли, но кой знае защо ги "прескачам" и не им отделям каквото и да е внимание.
 Е днес реших да споделя един много бърз и лесен сладкиш, който може да се направи и от най неумелия в кухнята.
Най-ценното при този домашен сладкиш е, че няма точни количества и мерки, както е при повечето сладкиши. Няма печене, варене, желиране и т.н.
Необходими са: пакет готови бишкоти; 2 или три пакетчета сирене тип "крема" - в идеалния вариант кутийка "Филаделфия", ама защо да се набутваме със скъпия продукт; заквасена сметана, но за предпочитане е обикновено цедено мляко; бурканче домашно сладко - от череши, ягоди, смокини или каквото има в къщи- стига да има сок.
Изпълнението е като за деца от детската градина: сиренето крема заедно с цеденото мляко (примерно 2 пакетчета крема и 300 грама цедено мляко) се разбиват с миксера до хомогенна смес (може и с онази бъркалка за яйца) и в тази смес се добавя сок от сладкото. Колко? - ами колкото искате да Ви е сладко. Може да се добави и пудра захар и малко ванилия.
Най-важното е да се разбие добре и да сместа да стане еднородна.
В подходяща тавичка (моята е 25х25 см) на дъното се разстила пласт от млечната смес и отгоре се нарежда ред от бишкоти. Сега при желание, бишкотите могат да бъдат топнати в кафе, в леко разреден коняк или в мляко, но това не е задължително. Намазва се отново с млечната смес и така продължаваме до напълване на тавичката или свършване на продуктите.
Заглажда се без голямо престараване и отгоре тум таме леко се украсява с плодчетата от сладкото. 
Може да се "украси" с настърган шоколад, със стружки кокос и каквото ти подскаже въображението.
Както казах, няма правило - всичко се прави "на око" и вкус.
Понеже се прави буквално за 10-а минути изобщо не се престарявам. 
Нарочно го оставям ей така леко рошаво и "нахвъргано".
На пръв поглед прилича на прословутата бисквитена торта, но е в пъти по-вкусно.
Най-важното е, че можеш да си регулираш сладостта и да се получи един напълно приличен нискокалоричен десерт, след хапването от който ще трябва задължително да си правиш разходка из парка за "горене" на излишни калории.
Впрочем, гостите си облизаха пръстите и искаха допълнително.
Лелей, писах пет пъти повече време да го опиша отколкото ми отне да го направя.
За разлика от другите десерти си е напълно бюджетен - най-скъпото е пакета бишкоти, а останалите продукти са по-евтини от него.
Правих го и с една кремообразна извара (продават я в една верига) и стана още по-вкусно отколкото с "крема" сиренето. Па и в интерес на истината се оползотворяват разните бурканчета сладко от шкафа.
Правете смело - това е само идея, и се наслаждавайте на един наистина вкусен десерт.
Впрочем върви си и като мезе към питието и затова НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар