вторник, 3 септември 2019 г.

Възможно най-бързият гювеч


 В общи линии всеки знае какво е гювеч и от къде му идва името - от съдината. И в общи линии всеки знае как се прави, но точно този е възможно най-лесният и с възможно най-малко съдини за цапане и миене.
 Повярвайте, единственото което се мие след приготвянето му са тавата, една дъска за рязане и ножът за рязане. Звучи невероятно, но е факт.
 Понеже гювечът в къщи е доста голям и е поне за 6-8 човека, а щях да готвя само за двама, ползвах една малка тава.
Необходими са 500 грама свинско месо за готвене, 2 тиквички, 2 моркова, 2 глави лук, 2 чушки - червена и зелена, по 1 патладжан и голям домат, както и няколко скилидки чесън. 
Тавичката се намазнява добре. 
Първо месото се нарязва на кубчета - приблизително 3х3 см.
Зеленчуците се измиват, обелват и върху дъската се нарязват на кубчета или в желана форма.
Всичко се слага направо в тавичката, осолява се добре с моята гурме сол, опиперява се, слагат се ситно нарязани подправки - гьозум, риган, чубрица и се сипват още 2-3 с.л. мазнина - ползвам овкусено олио.
Не е необходимо да се слага каквато и да е течност.
Колкото и да е странно, дотук се ползва единствено дъската за рязане и ножът.
Тавичката се завива с алуминиево фолио и заминава във фурната на 200С за около 40-45 минути.
След това се маха фолиото и гювечът се дозапича до промяна на цвета и получаване на хубава коричка, както и да остане почти на мазнина.
Гювечът става уханен и невероятно вкусен.
Цялата му подготовка отнема 10-15-а минути - зависи от сръчността при рязането. Поне за толкова съм обелил и нарязал всичко. Не се чудете - рекордът ми за разфасовка на едно цяло агне е точно седем минути.
Остава да се насладим на невероятната вкуснотия и да си кажем НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар