сряда, 4 септември 2019 г.

Летни домати за зимата


 Това е поредна идея, а не рецепта, как да съхраним малко домати за зимата със запазен вкус и при това готови за употреба.Прилича на полезно предложение ... Затова няма и да давам количества. Все пак ориентировъчно - на кило домати - 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, няколко стръка босилек, сол и черен пипер на вкус. Опция са един два настъргани моркова.
 Лукът и чесънът се почистват и нарязват на ситно. Морковите са настъргват на ситно. Доматите се цепват, попарват с вряла вода - сетне в студена, обелват се и нарязват на кубчета с желана големина.
 В малко мазнина се задушават лука, чесъна, морковите и се добавят нарязаните домати. Запържват се/варят се до добро сгъстяване на доматите - да останат почти на мазнина, слагат се подправките.
 Сетне вариантите са два:
 -Врящите домати се слагат в малки бурканчета, затварят и се обръщат върху капачката. Нямат нужда от стерилизиране.
 -Изчаква се да изстинат и се разпределят порционно в кутийки или торбички и във фризера.
 И в двата варианта сме запазили лятото за цяла зима.
 Идеалното е, че не се налага цял ден да се виси на котлона, а могат да се правят на малки порции, когато се сетиш и имаш продуктите.

П.П. 02.09.2021 год.

 Модернизирах "рцептата", демек начина правене: Това лято домати бол и хич не ми се занимаваше с тенджери и други подобни, а реших да ползвам мултитенджУрата (кукъра), че е идеален за това.
Купата на мултикукъра е 5,6 л и спокойно хваща 4 кила обелени и нарязани домати.
Така че мога да дам и точни количества.
-4 кг зрели домати, обелени и нарязани на кубчета
-2 глави лук, нарязани на ситно (може и настърган на рендето)
-500 грама моркови, обелени и настъргани (ако са пресни може и да не се белят).
-3 скилидки чесън пресовани
-2-3 с.л. зехтин
-2-3 с.л. ситно накълцан босилек
Уредчето се включва на програма "супа" (на моя Орион е 1 час и 10 минути), сипва се зехтина. След минутка се слагат лука, чесъна и след още 3-4 минути настърганите моркови и пак след толкова време и доматите. Добавят се подправките, уредът се затваря и спокойно можеш да се заемеш с някаква друга домашна дейност.
Кат пиуне умното уредче, значи е готово... При добро желание за по-голямо сгъстяване - още веднъж на същата програмка.
Ползвам 314 мл бурканчета, като за пълненето им съм измислил "рационализация" - фуния от отразява бутилка от безалкохолно. 
Пълнят се бурканчетата през тази фуния с черпака - става много лесно, затягат се капачките и надупени върху тях - до изстиване.
Никаква стерилизация, никакво варене, никакви добавки. Издържат поне 2 години без проблем.
За рязането на лука ползвам ей тази джаджа. Много е удобна.
Ако не можете да я намерите в магазините за лефче, може и сами да си я направите.
Много е лесно и просто.
Взема се чамова летвичка с размери -дължина около 8 см, дебелина поне 1 см и височина - 3-4 см.
Трябват и 15-а дебели губерки (всеки знае какво е).
Откъм тънката страна на летвичката се пробиват 15-а дупки с дълбочина около 2 см през около 3-4 мм разстояние една от друга.
Всяка губерка се потапя в бързото лепило "минутка" откъм ушото й и се напъхва в дупчицата. Целият номер е само при лепенето да ги подредим всички в равна редичка, но и дори да не е, не е болка за умиране. "Гребенът" за рязане е готов. 
динственият ми недостатък е, че е доста по-скъп от тези в леФчето, че 15-а губерки са почти пет лева, лепилото е 2,00 лв, а за играчката да не говорим.
Дани да съм бил полезен...

Няма коментари:

Публикуване на коментар