сряда, 18 септември 2019 г.

Пикантна салата от цедено козе мляко


  Често правя салати с цедено кисело мляко, но най ми харесват тези с козе мляко. Но точно тази е резултат на един експеримент, който отначало ми прозвуча налудничаво.
  На нашия пазар се появи един специализиран магазин, в който продават млечни продукти от козе и биволско мляко, едни специални салами и др.п. Продават и прясно козе мляко в бутилки - по 2,60 лв/л.
 Често казано, направо ми се видя безбожно скъпо. Затова купих една бутилка, бухнах я в хладилника и честно казано направо я забравих.
Когато я видях, срокът на годност беше изтекъл със седмица и си реших да я оставя така до... Вчера, когато се прибрахме от почивката. Млякото вътре се беше разслоило на гъста маса и суроватка.
Прецедих го през тензух и получих около 300 грама цедено мляко. На руски му казват "простокваша", но за българското име не се сещам.
Опитах го - невероятно вкусно и дори леко сладникаво, никакъв кисел вкус ...Много по-добро на вкус и от кисело козе мляко.
Нарязах му 1/2 връзка пресен магданоз, 2-3 люти чушлета, почистени от семенцата, нарязани на много ситно, половин домат само месестата част на много ситно, 1 скилидка пресован чесън и моята гурме сол и черен пипер на вкус и задължително 2-3 с.л. овкусен зехтин.
Невероятно вкусна млечна и пикантна салата към питието. Не ми се връзвайте на акъла - купете си козе кисело мляко, изцедете го и си направете тази пикантна салата и няма да съжалявате.
Уникално мезе за салатата и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар