По принцип за палачинки се бях зарекъл да не пиша в блога си - рецепти и начини на направия бол.
Този път правя изключение, защото за мен са нещо ново и нестандартно.
След вчерашния ден на бърбъна, днес сутрешната закуска беше наложителна и получих заявка за палачинки. Какво по-лесно от това - да ама не: оказа се, че няма прясно мляко, няма и кисело, а в хладилника се мъдри една шишичка айрян и то просрочена с 4-5 дни.
Та да си дойдем на думата 500 мл айрян (най-добре е леко киселичък), 1 ч.л. сода, която се загася в него, чукват му се 2 яйца, 1 ч.л. сол и толкова захар, като се разбива в бъркалката на части се сипват 200 грама брашно. Завършва се с 2 с.л. разтопено масло или олио.
Сместа се оставя да си почине 10-а минути. Печенето е ясно.
Готовите палачинки се мажат с масло.
Вървят си и със сладко и солено, а моята е с конфитюр от сушени смокини и сирене.
Оказа се, че палачинките с айрян стават невероятно вкусни и пухкави.
Пробвайте.
Няма коментари:
Публикуване на коментар