Както казах в предишната публикация за сладко от череши с тахан и мед, просто имам заявка от Чедата да понаправя малко сладко от череши, че това е едно от малкото сладка дет си ги хапват с кеф.
В момента пазара ни е залят с череши от хубави по-хубави, и от скъпи по -скъпи. Ама има и такива дето могат да се купят на 3,00 лв за кило и са направо фантастични за сладко.
Правил съм сладко от череши по какъв ли не начин - с дълго варене, с печене във фурната, с изваждане на част от сока от тенджерата, че и преди ден с тахан и мед...
Нейде из руските кулинарни сайтове ми се беше мярнал някакъв начин да правене на сладко по шведски - метод силт или нещо такова, ама като съм изкуфял и не се сетих и не тръгнах да го търся, реших да си го направя по моя начин - както най-често процедирам...
Днес купих 2 кг череши и след почистването и претеглянето се оказаха 1,500. Голяма фира, голямо чудо, но го преживях ... Значи захар наполовина - 750 грама.
Резнах и 1/2 лимон и сока и сърцевината ги бухнах вътре, както и изрезките от черешите.
Нека да заври хубаво, ама направо да кипне.
Почистените череши сложих в една емейлирана купа и залях със заврелия захарен сироп.
Оставих ги така до почти до пълно изстиване.
Постояха си така 10-а минути и ги оставих добре да се изцедях.
След 10 минути отцеденият сок отново го пратих да се вари да се сгъстява максимално и отново залях черешите с него
Цялата тази процедура е повторих цели четири пъти.
За последния път върнах соса в тенджерата и го оставих да се вари - почти до карамелизиране.
Попарените до този момент череши се сипват в тенджерата, варят се максимум 5 минути, разбъркват се и веднага се пълнят в бурканчета.
Оставят се върху капачките да изстинат.
От това количеството излезнаха 5 бурканчета по 280 мл и все още не мога да си обясня как стана така... обикновено са 3 броя.
И една бележка - стана много сладко. Ако го правя втори път - няма да слагам толкова захар, а само 600 грама.
И все пак да напомня - всеки път сокът трябва да се сгъстява максимално - иначе сладкото може да стане и малко рядко.
И все пак да напомня - всеки път сокът трябва да се сгъстява максимално - иначе сладкото може да стане и малко рядко.
Пробвайте и ще остане очаровани - черешите са крехки, а не разварени като след 1 час варене ... А вкусът не мога да обясня - ако бях Шекспир, може би ...
Моята майка /преди много години/, така правеше сладко от сливи. Вареше сиропа,заливаше сливите, оставяше ги една нощ да изстинат и така- седем дена.После ги вареше съвсем малко. Уникално сладко беше. Ще изпробвам вашата рецепта. Благодаря, че я споделихте! Цвета
ОтговорИзтриване