сряда, 19 юни 2019 г.

Питки с маслини и копър


  Когато установиш, че хлябът в къщи е свършил, а навън е адска жега и не ти излиза, на бърза ръка се заемаш да спретнеш едни питки.
 За тестото: нарочно давам мерките в ч.ч. като е без значение дали чашата е 200 мл или 250 мл и т.н., защото е важно съотношението, а не точните милилитри:

две чаши брашно, 
една чаша смесени поравно айрян и прясно мляко
1 яйце + един жълтък за намазване
1/2 ч.л. сода
1 ч.л. суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. олио + олио за хубаво омазняване на ръцете

10-а обезкостени и нарязани на ситно маслини, както и 2-3 стръкчета ситно нарязан копър

Направата на тестото е много лесна, защото се прави без месене, а се бърка с дървена лъжица.
Брашното се слага в подходяща голяма купа и се разбърква заедно с маята и захарта.

В друга купа се разбива яйцето заедно с прясното мляко, айряна и солта. Слага се и содата бикарбонат, която може да се загаси с капка две лимонов сок, но ако айрянът е кисел, това не се налага. Слагат се и двете с.л. олио, както и нарязаните маслини и копър.

Течните съставки на тънка струйка се сипват при брашното, като се разбърква с дървената лъжица до поемането им.  Не е необходимо голямо престараване. Достатъчно е да се обърка добре - получава се доста лепнещо тесто, но това е без значение.
Покрива се със стреч фолио и се оставя за около час да втасва. В тия жеги това става доста бързо.
Ръцете много добре се омазняват, тесто се накъсва на топки и се слагат в силиконови форми за печене.
Доста е меко и без формичка не бях сигурен дали ще си заеме форма.
Намазах с разбития жълтък с малко олио и ги оставих за 10-а минути да си отдъхнат.
За отрицателно време бухнаха яко, бидоха отново намазани с жълтъка и в студената фурна, която я включих на 180С.
Точно за 35 минути се бяха зачервили идеално.

Последва изваждане и докато са топли топли, се поставят в хартиен плик или завиват кърпа. Така омекват приятно.
При добро желание могат да се намажат и с масло и поръсят с идея шарена сол.
Малко се понапукаха, но то е защото доста бухнаха.
Няма да описвам вкус и аромат.








Наистина невероятни станаха.

Правят се много лесно. Цялото разбъркване на тестото отнема буквално пет минути. И сетне само едно прехвърляне във формичките.

Пробвайте, няма да съжалите.

И накрая нещо като бонус: 

едно яйце идва твърде много за намазване на четири питки и направо си артисва. Е в него може да се добавят 2 с.л. кисело мляко, идея сода, и 2-3 с.л. брашно, да се натроши малко сирене. И върху нагорещения тиган - за кратко.

Резултатът - вкусна пърленка.


Няма коментари:

Публикуване на коментар