понеделник, 24 юни 2019 г.

Защо купувам моркови с листата ?


  Може да се изненадате, но когато търся моркови, все гледам да са си с листата. И това не е, защото изглеждат по-атрактивно, а защото листната маса на морковите е много, ама много полезна.
 Съмнявам се, че много хора знаят за ползите от листата на моркови. Обикновено хората ги изхвърлят, без да се замислят. Е, при мен не е така. Особено когато съм сигурен, че не са третирани с разни химикали и др.п. Идеален е вариантът с домашни моркови или от производител. Все могат да се намерят такива.
 Само ще маркирам, че листата на морковите съдържат доста витамин К, хлорофил, който подпомага пречистването на кръвта и бъбреците. Имат и калий подпомага регулирането на кръвното налягане. А колко полезни минерали и витамини има не мога да изброя - желязо, фосфор, калций, кобалт, цинк, бор, сяра, натрий, никел, мед, манган, йод, силиций, витамини С, В2 и фолиева киселина.
 Най-добре е да се консумират в зелено прясно състояние - като добавка към салати и др.п., на вкус наподобяват рукола с леката си горчивина.
 Много са подходящи като добавка към супи и др.п.
 За да ги съхраня, ги нарязвам на ситно и суша по изпитания си способ. Смесвам ги с останалите изсушени зеленчуци и им придават по-особен вкус.
 Могат, както са изсушени, да се ползват за направата на чай.
 А който се интересува, просто може да потърси повече информация в чичко Гугъл.
 Па дано съм полезен, но запомнете - листата са направо магически и в никакъв случай не са за изхвърляне. Идват при нас заедно с моркова, а съдържат в себе си цяла билкова аптека.

2 коментара:

  1. Бате,
    от листатата правя сушена подправка, използвам към салати, добавям към ястия.Чудесно е ,че си предложил вариант и за използване в прясно състояние.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
  2. Ама аз също ги суша - малка част в прясно състояние, а нарязаните сушени ги смесвам с останалите сушени зеленчуци и наистина става невероятна домашна подправка - и за супи, и за ястия и т.н.

    ОтговорИзтриване