събота, 8 юни 2019 г.

"Студентски" питки на тиган


 Съжалявам за снимката, не че е от телефона, а че е последната на тези неустоимо вкусни питки. Ами просто, след опичането толкова бързо се ометоха, че не успях повече да ги снимам ...
 А и защо "студентски"? Ами защото се предполага, че душичките нямат фурни, а може да им се прииска хубава топла питка. Е няма страшно, могат да се опекат и в тиган. Това го бях срещал из някакви руски сайтове преди време, когато хората обясняваха, че можеш да опечеш булочки и без духовка. Та нещо ми беше топло и не ми се пущаше фурната за няколко питки и не ми се правеха пърленки ... То като в къщи един се яде една седмица, все идва момент когато и филийка няма ... та трябва нещо да се направи на бърза ръка.
За тестото: 300 грама брашно или две ч.ч.; около 160 мл (или малко повече от 3/4 ч.ч.) прясно мляко - леко затоплено - до телесна температура; 1 ч.л. суха мая; 1 ч.л. сол и 1/2 ч.л. захар и 1-2 с.л. много меко масло. Аха и 1/2 до 1 ч.л. сода. Това количество е за 4 броя.
Маята се разбърква заедно със захарта и 1/2 от прясното мляко. Буквално се изчаква няколко минути, слагат се брашното и содата. С лъжица се разбърква като се долива и останалото мляко. Слагат се солта, маслото и на ръка се омесва колкото да се стане тестото.
Не се изчаква да втасва. То си бухва сетне при печенето напълно достатъчно.
Тестото се разделя на четири еднакви парчета. На ръка се оформя като правоъгълник и навива на руло.
В това време тигана се загрява на котлона без мазнина и като загрее силата на котлона се намалява наполовина.
Оформените питки като франзелки се нареждат в тигана и се покрива с капак.
Пекат се около 12-15 минути като се завъртат през няколко минути. 
Поради "недоверието" си в крайния резултат ги пекох на 6-та степен от 9-те на котлона, а трябваше на малко по-ниска - на 4-та или 5-та, та моите леко изглеждат прегорели. 
След ваденето се намазват с масло (с чесън и ситно нарязан копър), завиват в кърпа за няколко минути и се сервират топли.
Ако можеш да устоиш по-дълго време от няколко минути, разбира се. Ароматът е невероятен.
Стават невероятно бързо - всичко на всичко максимум за 25 минути с цялото размотаване, и мога да кажа, че са си истински питки (франзелки) и нямат нищо общо с т.нар. пърленки - в пъти ги превъзхождат.
Правете смело, методът работи безупречно.

1 коментар:

  1. Здравейте, в рецептата пише, че захарта е 1/2 чаена чаша. Не е ли много?

    ОтговорИзтриване