вторник, 14 юли 2015 г.

"Пияна" Кавърма от заешко и пуешко




"Пияна" ? Ами, защото се използва много червено вино.
Ама защо кавърма, а не капама като продуктите са почти едни и същи?  Ами, защото при нея е характерно запържването при приготвянето.

След като се изясни какво е, много ми се иска да направя едно уточнение:
Става дума за това, че и готвенето на деликатесни неща може да бъде евтино и икономично и значително да облегчава семейния бюджет. И с оглед на това е много по-изгодно да се сготви в къщи нещо бързо, лесно и задължително вкусно, отколкото да се купят полуфабрикати, да се претоплят и да дъвчеш един Дявол знае какво. Или пък да се поръчаш пица или не дай Боже нещо "китайско". Не само по-скъпо, но и много по-вредно.
Имам един приятел, чийто девиз е "Със скъпи продукти, става по-вкусно" и не само той, но и доста хора са това мнение. Винаги съм се старал да ги опровергавам и да доказвам, че с простички неща и мерак могат да се сготвят невероятно вкусни гозби и като тук таме се използват и някои хитринки.
Затова реших, че в доста случаи (когато имам възможност) ще посочвам и цената на продуктите и евентуалната стойност на ястието, което показвам.

За 6-8 порции са ни необходими: 1 голям заек (около 2 кг), от който се отделят четирите бутчета, вратната част и задната част от гърба, а дреболийките, гърдите и гръбнака се отделят както са си цели- много са подходящи за пълнено заешко гръбче; 2 пуешки долни бутчета - около 0,7 кг; 3-4 моркова; 0,8 кг гъби печурки (странно, но ги продават при нас в разфасовки по 0,4 кг); 0,8 кг лук, 6-8 скилидки чесън и 2-3 големи домата. Царевично брашно за овалване; Няколко листчета дафинов лист, по 5-6 зърна бахар и черен пипер;1-2 карамфилчета; по 1 ч.л. риган, мащерка и червен пипер (може и леко лютив), както и сол и черен пипер на вкус.
Разбира се и червено вино - около 400 мл (две ч.ч.)

Приготвянето не е трудно, макар на пръв поглед да изглежда трудоемко, но и това не е така:
Отделените заешки бутчета се нарязват на парчета. Пуешките бутчета се обезкостяват, махат се кожата и жилите, режат се на големи парчета. Така нарязаното месо се прехвърля в тенджера и се залива с червено вино колкото да го покрие. Оставя се в хладилника да си почине за час-два.
Подготвят се и зеленчуците - миене, чистене и рязане - задължително на едро, а само чесъна на едро и доматите се белят и настъргват.




Месото се вади от виното и леко се подсушава.











хубаво се овалва в царевично брашно, в което е сложена малко солчица и черен пипер









В чугунената тенджера, която ще ползваме след това и като гювеч за печене, се загряват 3-4 с.л. зехтин и за по няколко минутки месото се запържва - до придобиване на златист цвят.

Месото се прехвърля в друг съд, а в тенджерата се налива поне 1 ч.ч. вино, с което се деглазира дъното. Месото пак се връща във виното, долива се и виното, в което е било месото.
В тиган в съвсем малко мазнина се запържва чесънчето, слага се чаената лъжичка червен пипер и почти веднага след това и 1 с.л. брашно и се разрежда с малко вино (колкото да стане като рядка кашичка). Добавят се всички подправки и цялата тази смес се сипва в тенджерата.
Слагат се морковите, лука и гъбите, залива се с настърганите домати. 
И захлупената тенджера се пъха във фурната на 180 С за 2 часа.






След 2-та часа, капака се маха и се дозапича за 10-15 минутки, колкото отгоре да придобие малко цвят на печено.

Страхотно си върви с останалото червено вино.
П.П. може и да се сложи и повечко вино, изобщо не се усеща в крайния продукт.




Сега и цената:
заек, закупен на промоция по 5,99 лв/кг (6,00 лв за ястието - с остатъка - още едно гозба); долно прясно пуешко бутче - 5,60 лв/кг (за ястието - 4 лв) ; гъби - 3,50 лв/кг (2,80 лв) ; моркови 1,00 лв/кг (0,6 лв) и лук - 0,70 лв/кг (0,5 лв) и Виното - мерло от 3 л. мяхче  за 10 лв (1,50 лв). 
Всичко около 15 лв и нахранени поне 6 ящни човека.






Дзверска вкуснотия - кавърма от заешко и пуешко.

Наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар