вторник, 23 юли 2024 г.

КРЕМ ОТ ПРАСКОВИ


     Рядко пиша за десерти - не си падаме много много по сладкото. Основно домашен сладолед от две съставки и много рядко здравословен шоколад от авокадо.

    Само че този крем, особено в сезона на прасковите, не мога да го подмина като при това се прави много лесно.

    Необходими са 2-3 узрели праскови, около 700 мл прясно мляко, 60 царевично нишесте и нещо за подслаждане - примерно захар, макар че ползвам мед.

    Прасковите се обелват, нарязват на кубчета и смилат с пасатора. Смесват се с млякото и заминават върху котлона да се варят. В това време царевичното нишесте се разтваря в 100-а мл вода и се сипва в млякото при непрекъснато разбъркване. Когато започна да се сгъстява слагам 1-2 с.л. мед.

    Готовият крем се сипва в купички и оставя да се охлади. При сервиране отгоре се слага някакво сладко - в случая от горски плодове.

    П.П. Може вместо в хладилника да се сложи във фризера за няколко часа. Направо си става като сладолед.

    Впрочем този крем може да се направи и с други зрели плодове - кайсии, сливи, пъпеш, че дори и диня ...:)

    Пробвайте, много е лесно, прави се за 10-а минути и е много вкусно.

ПАСТЪРМА КАТО БАБЕК или бабекова пастърма

 


    Няма да се разпростирам много - в блога съм изписал страшно много за пастърмите, луканките и другите домашни месни деликатеси. Много често съм казвал, че идеята ми е да ги популяризирам сред повече хора, които да започнах да си ги правят по домашному и да избягват всякакви купешки боклуци с най-странни химии и добавки, които ни тровят.

    Въпреки че направията е простичка, преди да продължа ще посоча няколко варианта на пастърми в блога си:

Пастърма от конско месо


 Правил съм пастърма по най-различни начини и от най-различни меса. Технологията в общи линии е еднаква и подправките в общи линии също съвпадат, независимо дали се прави с диво или контролирано осоляване. Въпреки че правя по няколко пъти годишно, просто няма каквно толкова да се пише за пастърмата. Особено любима ми е тази с водката като често правя разновидности с хубав коняк или уиски.

    Само че тази е различна и ми се иска да споделя набързо как се прави:

    Месото е телешко, нарязано на ивици с дължина около 25 см, широчина 6-7 и дебелина около 3 см.

    Подправките се като за бабек - на кило месо: 15 грама нитритна и 11 грама от моята домашна овкусена сол; по 5  грама черен пипер и кимион и 20 грама червен пипер, от които 10 грама обикновен и по 5 грама лютив и пушен.

    Месото много добре се овалва с подправките и се слага в плик, кото се затваря много добре и се забравя в хладилника поне за 10-а дни като не се забравя от време на време да се "масажира". Идеалният вариант е да се вакуумира, но не всеки има вакуум машинка, макар че е желателно па и не струват скъпо вече.

    След тези 10-на дни месото се вади, подсушава с кухненска хартия, нарежда се върху дъска или подходяща плоскост и във фризера - почти до замръзването му.

    В това време в хладка вода с добавка на малко сол се накисват нарязани с дължина около 35 см колагенови черва с Ф=45 и дори по-добре Ф=55 мм.

    Почти замразеното месо се напъхва в червото - става много лесно, връзка се от двата края. Понадупчва се с игла и заминава да се суши.

    Пресоват се между  две дъски за рязане с някаква тежест отгоре - примерно 5 л туба за вода (не говоря за това, че имам специални дъски за цел със стяги). Това се прави за по 12 часа първите няколко дни.

    Готови са, когато загубат около 40 % от теглото си спрямо първоначалното. Затова преди да заминат да се сушат, трябва да се претеглят.

    Ако времето не е подходящо, може да се сушат в хладилника.

    Съхраняват се вакуумирани. Кото няма вакуум машинка, може да процеда, както на снимката - старателно увити в стреч фолио и сетне в алуминиево фолио.

    Сега някой ще запита защо бабекова - ами просто, защото не са типичните подправки за пастърма, а са за бабек. По същия начин може да се пробва и с подправки за луканка.

    Пробвайте, не е трудно, а пастърмата става много - ами направо си е дзверски вкусна.

    НАЗДРАВЕ!

КРЕМ СУПА ОТ СИНЬО СИРЕНЕ И ЧЕДЪР

 


    Това е крем супата, която най-много обичам и която правя много рядко.

    Ведна обяснявам как се прави.

    В подходяща съдина в 2 с.л. масло и 1 с.л. зехтин се задушават 3-4 скилидки чесън и 2-3 с.л. брашно (най често ползвам брашно от нахут). С разбъркване се наливат около 400 мл прясно мляко и още около 500 мл вода. Докато течността завира, се натрошават около 200 грама синьо сирене и се настъргва още толкова чедър (в идеалния вариант червен). Добавят се с бъркане и се вари няколко минути - колкото сирената да се разтопят. Да не пропуснем да опиперим на вкус - желателно с бял пипер.

    При необходимост може да се пасира, но това рядко се налага. Трябва да се има предвид, че като поизстине, се сгъстява доста.

    Сервира се с препечена филийка, нарязана на кубчета и обилно поръсена с магданоз на ситно. Е, всеки може да си я поднесе както му харесва - дори с някакви ядки си върви повече.

    Пробвайте и няма да съжалите.

    А и да не пропусна - идеално си вярви с добре изстудено бяло винце и затова НАЗДРАВЕ!