събота, 11 март 2017 г.

"Пастърма" от филе на сом


Нещо изключително вкусно и лесно за направия - пастърма от рибно филе, в случая от сом.
За направата бях значително улеснен, защото в рибния магазин попаднах на готово филе от сом - идеално почистено и филетирано:


С ножа се оформят правилни парчета. Ако няма такова филе, не е проблем рибата да се филетира, но трябва много внимателно да се извадят всички възможни костици.


Оформеното парче рибно филе се осолява обилно със смес от ситна морска сол, захар и черен пипер - за парче от около 300 грама - 1 с.л. морска сол, 1 ч.л. захар и 1/2 ч.л. черен пипер. Съдинката се завива със стреч фолио и заминава в хладилника на "почивка" за 24 часа. Това време е напълно достатъчно рибата да се осоли. Ако се цели по-солена, може да престои и повече време...


След този престои в хладилника, филето се е стегнало, солта разтопила изцяло. Измива се много добре и се връща в подходяща съдина, в която се залива с вода и лимонов сок.


Водата е колкото да покрие филето, а лимоновият сок - 1 с.л. Може да се замени и с изкисване в бяло вино, или сме от вода и оцет, но предпочитам моя вариант.
Така рибочето се изкисва около 30-а минути. Може и повече, но най-добре е да се резне парченце и да се опита на соленост...
След това се подсушава добре, овалва се с смес от червен пипер и чубрица с добавка на една идея чимен (за да има лек дъх на пастърмата), но може и без него, защото ако дойде в повече, се губи от вкуса и аромата на рибата.


Така подготвеното парче изкара в самоделната ми сушилня цели 24 часа на режим 15 минути работа и 1,5 часа почивка и сетне не терасата на проветриво и хладно (сега хем е студено, хем духа) за цели 24 часа.
Иначе просто се провисва на терасата на проветриво място - за около 2-3 дни е готово.


Получи се невероятно вкусна и меко-сочна пастърма от филе от сом.
Наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар