неделя, 17 август 2025 г.

ТУРСКА ЛИМОНАДА

 

    В тия жеги се нуждаем от хубави разхладителни питиета. Най-доброто е домашната лимонада, която освен че е с естествени съставки, се прави и много лесно.
    Турската лимонада може би държи палмата на първенството особено за тези, които обичат по-сладичкото (макар че сладостта може да се регулира).
    Започвам направо с начина на направия така както ми е обяснил приятел - турчин. 
    Необходими са три лимона,  един голям (или два по-малки) портокал, три литра минерална вода, захар на вкус (с разчет около 120 грама на литър вода) и пресна мента за сервиране. 
Портокалът и лимоните се накисват в топла вода с добавка на сода за около 30 мин. и се измиват много добре. С ренде се настъргва кората им, а сокът им се изцежда.
Настърганата кора се смесва със захарта и оставя така да престои около час. След това всичко се смесва, разбърква много добре да се разтвори захарта и прецежда. Пълни се в бутилки и в хладилника.
При сервиране се слагат бучки лед и листенца мента.
Както казах по-горе, този вариант е адски сладък за моя вкус и не правя лимонадата по този начин, а по моя си,който веднага обяснявам.
Ползвам същото количество цитруси, но без грам захар. Измивам ги много добре и изрязвам корите, които пращам да се сушат.
Наразяните цитруси с около 500 мл вода се слагат в купата на нутрибулета или блендера и се пасират за около 30-а секунди.
Полученият сок се прецежда. Пулпата се връща обратно в блендера пак с около 500 мл вода и цялата процедура се повтаря.
Пулпата след изцеждането се изхвърля, а сока - в булилки и в хладилника.
Получава се нещо като концентрат на лимонада.
Не е много кисело от лимоните, а и леко сладни от портокала.
След това при сервиране този концентрат се разрежда с изстудена газирана или минерална вода, добавят се бучки лед и задължителните листенца мента и за разкош резенче лимон оваляно в кафява захар.
По желание преди да се долее газираната вода, примерно, може да се подслади на вкус с малко мед.  Противник съм на бялата захар и не я ползвам изобщо - мед или кафява захар в краен случай.

В блога имам няколко рецепти за лимонада, които може заинтересуват някого:

ДОМАШНА ЛИМОНАДА



Впрочем домашна лимонада може да се направи почти от всеки плод или пък сироп от черен или бял бъз, арония и т.н. или от сок от смокинови листа и т.н., че била и семките на пъпеш - например

"Мляко" от семена на пъпеш


Така че правете смело и импровизирайте по собствен вкус и се наслаждавайте на лятото с вкусна домашна лимонада.

четвъртък, 14 август 2025 г.

ДОМАШНА ПИЛЕШКА НАДЕНИЦА за печене

 


    Пилешкото не ми е от най-любимите меса, но за сметка на това има много вариации за приготвянето му. Една от любимите е тази за направа на наденица - отнема сравнително малко време за направията, а сетне за дълго време имаш нещо за бързо приготвяне.
    Най-бързо и лесно се приготвя когато се купят обезкостени пилешки бутчета - 2-3 кила, смилане за 5 минути, толкова за смесване с подправките и 30-а за пълнене. Лесно и бързо е, но не е изобщо икономично при цена на пържолите от пилешки бутчета над 12 лв за кило.
    Затова предпочитам варианта с купууване на няколко цяли пилета (на прИмоция са направо изгодни за покупка). Сетне - разфасоване, отделяне на кожите (които са много необходими за наденицата), крилцата за печене или пържене; на гърди; бутчета и т.н. Естествено и обезкостяване без престаравяне.
    Крилца, гърди и т.н. - вакуумиране и във фризера. Фенери и кости на бульон, който е идеален за супи и готвене заедно с отделеното от тях месце.
    За наденицата ни са необходими месцето от бутчетата, малко от изрезкитее и за разкош - поне едно филе от гърдите, както и кожата на пилето - от нея ще дойде мазнотийката в наденицата тъй като не се слага сланина или други мазнотии.
    Веднага ще направя едно отклонение - много хора считат, че пилешкото е вредно, особено кожата му, заради съдържанието на хормони, антибиотици и други простотии, което си е напълно вярно. 
    За "изчистването" на пилешкото си имам трик - накисваам го за 2-3 часа във вода заедно с лимонтузу или като го варя добавям във водата ч.л. лимонтузу. 
    Май най-сетне идваме до наденицата и какво е необходимо:
    За месото вече е ясно, както и за кожите на пилето. Всичко се смила за предпочитане на едра решетка - 6 мм; Ако липсва елемента мързел или бързане, може да се накълца старателно със сатърче докато си пиеш питието пред ТВ-то, както правя много често.
    Много важен момент са подправките, които както винаги ги давам за едно кило смляно (накълцано) месо:
    -сол - 20-22 грама, едра морска. Забранявам нитритна - ще е ужасно съчетание.
    -1 ч.л. захар
    -1 1/2 ч.л. черен пипер, може и по-малко, на вкус
  -1/2  ч.л. индийско орехче
-1 ч.л. гранулиран лук
  -1 ч.л. гранулиран чесън
Следва и изненадата - 2-3 с.л. ситно нарязан магданоз и толкова зелен лук (лукът може да се нареже и на едро и да се смели с месото)
-задължителна добавка - поне 150-170 мл студен пилешки бульон (как се прави вече е ясно). Супер мераклиите могат да го заменят с някакво бяло вино или просеко, но бира определено не препоръчвам.

Има и една добавка, която предпочитам, но не и всеки - чили люспи - те са на вкус. Слагам 1 ч.л. и почти не се усеща.
    После е ясно - всичко (смляно месо, сол, подправки, бульон) се смесват в подходяща купа и се пълнят с шприца в предварително накиснати свински черва с малко лимонов или портокалов сок. Превиват се през 15-а см, оставят се да поизпръхнат за ден два и сетне се разделят порционно и вакуумират.
    Важното е при пълненето да не се престараваме, а да е по-рехаво, за да не се пукат сетне червата при печенето.

    Останалото е излишно да обяснявам.

    Пробвайте, ще сте очаровани и НАЗДРАВЕ!

    ДЗВЕРЪТ НЯМА ДА ВИ ПОДВЕДЕ.

понеделник, 4 август 2025 г.

ПАНИРАНИ ХАПКИ ОТ НИЛСКИ СОМ

 


    Филето от нилски сом е много вкусно и когато ми попадне не го подминавам. Най-често го приготвям на тиган и доста по-рядко на скара, че става леко сухо.
    Този път решех да го направя по напълно различен начин.
Филето внимателно се почиства от костите - колкото и малко да са, все се намира по някоя и друга.
Нарязва се на кубчета с размери около 3х3 см. 
С ножа за филетиране във всяко парче риба се прави разрез от край до край като се внимава да не се среже и да се остане цяло.
След това се осолява с моята гурме сол - много е подходяща и за риба.
Почти замразен кашкавал - за 20-а мин. във фризера се нарязва на тънки парчета с големината на рибените парчета.
Всяко кашкавалче се напъхва внимателно в процепа на рибната хапка.
Получават се ей такива пълнени с кашкавал рибени хапки. Има и такива които се разкъсват или са останали по-малки. Няма страшно - между парченца риба се слага резенчето кашкавал.
Следващият етап е да се подготвят рибените хапки за паниране. Който е панирал кашкавал в кори за баница, знае как става:
Корите за баница се нарязват на ленти и всяка хапка се увива в кората за баница - да се получи малко "пакетче", което се "лепи" с разбито яйце и четка.
Така се процедира с всички наразяни парчета риба.
Корите леко омекват, но това е без значение ...





В касерола се слагат около 2 пръста мазнина и една скилидка чесън и когато загрее добре силата на котлона се намаля (от 9-та -на 6-та). Всяка хапка се потапя в разбитота яйце и хоп в касерола. Пържат се за кратко - до леко покафеняване като се обръщат поне веднъж. 
Вадят се върху кухненска хартия - ясно защо.
След това в същата мазнина се изпържват и резенчета картофи.
Хапките и гарнитурата са готови.
Остава да се сложи и студеното питие.
Не очаквах, че хапките ще станат толкова вкусни - направо да си оближеш пръстите.
Па и идеално си вървяха с питието.
Пробвайте и няма да съжалите! И НАЗДРАВЕ!