понеделник, 28 юли 2025 г.

За печените свински гърди и изобщо за печеното мазно месо

 


Това е преди, а на другата снимка е след ...

    Макар че правя публикация, това не е рецепта как да опечем мазнички свински гърди или друго по-мазно свинско...
    Много хора (включително и мои близки) избягват да ядат подобно месо заради вредния холестирол. И се лишават от една наистина голяма вкуснотия.
    Просто си овкусяваш свинското както е любимо, печеш го (в плик, в тава и т.н.) както си знаеш. И сетне бум на масата ... И се натъпкваш с разните му мазнотии и т.н.
    В действителност е много лесно - опеченото месо заедно с всичко от печенето се слага в подходяща съдина, покрива със стреч фолио и за няколко часа в хладилника (или цяла нощ). 
    На първата снимка се вижда как всичката отделила се мазнотия се е втвърдила и станала на мас. Вадиш си мръФката от тавата леко я остъргваш с ножа от мазнотии или я забърсваш, сетне затопляш и е готова за хапване (снимка две).
    Мазнотията и всичко останало се изхвърля...
    Толкова - холестирола си заминава някъде си, а си имаш превъзходно печено - нищо не е загубило от вкусовите си качества.
    Това е предложение за тези, които се "плашат" от мазното месо и го намират за вредно.
    Пробвайте и няма да съжалите и НАЗДРАВЕ!

неделя, 27 юли 2025 г.

ПЪЛНЕНО СВИНСКО ФИЛЕ С ... КАЙМА

 


    Това е поредната нерепта е блога ми, а идейка как да се направи нещо дзверски вкусно и различно от традиционните ястия за приготвяне на свинско филе.
    Няма да давам количества нарочно, но имайте предвид, че едно кило филе и 0,5 кила кайма с едно кило картофи са достатъчни да нахранят поне 8 ящни души... И на подправките няма да се спирам 
Свинското филе се почиства от ципите с остър нож и оформя на огромно равномерно парче. Сетне внимателно със със същия остър нож за филетиране внимателно се цепва на три - снимката се вижда (внимавайте да не си порнете пръста като мене и да не го лепите с лейкопласт). Получават се цели три дълбоки джоба във филето.
Следва леко опиперяване и осоляване - отвътре и отвън.
За плънката може да се ползва мляно месо или кайма.
Овкусявам я като за кюфтета, включително и задушен лук.
Ако имам под ръка кашкавал или някакво твърдо сирене от типа на гауда и подобни, нарязвам на ситни кубчета и омесвам с каймата.
След това напълненото филе овързвам добре, намазвам с четката с овкусен зехтин и идея цървено пиперче и във фурната.
В последно време съм се изхитрил и пека месото в плик. При него в плика могат да се сложат нарязани картофи или зеленчуци и т.н.
Пече се на 180С до готовност - поне 40 мин., но за по-голямо парче - и до час.
След като се извади, преди да се нареже, месото трябва да престои известно време, за да се поохлади. Тогава пази форма най-добре ...

В блога имам няколко идеи как да се приготви пълнено филе:
Пробвайте, става дзверска вкуснотия и НАЗДРАВЕ!

петък, 25 юли 2025 г.

БАНИЦА КРЕНВИРШКА

 

    
    Това ще да е най-лесната рецепта, която съм писал и почти няма какво да обяснявам по нея. Па и снимките всичко ще пояснят.
    Само ще кажа, че са необходими триъгълни кори (продават такива по 26 броя са в пакет), кренвирши - цели или нарязани на половинки по дължина; малко настърган кашкавал; олио смесено поравно с разтопено масло; допълнително - едно или две яйца разбити с малко прясно мляко.
Всяка кора се маже с мазнинката, слага й се кренмирша, ръсва се с кашкавалеца и се навива на пуричка (рулце), както ти дойде.


Нареждат се в намаслена тавичка или на дъното, на която е сложена хартия за печене (за предпочитане).
Заливат се обилно с яйчено-млечната смес. Този момент може да се прескочи и само да се намажат с разбито яйце с малко олио. Ама със заливката си става като истинка баница.
Печенето на 180С в предварително загрята фурна за около 35-40 мин - все пак зависи от фурната.
Или пък на 170С с вентилатор - пак да хубаво зачервяване и като ги повдигнеш с ножа да са запечени и от долу.
Правят се бързо и лесно - една тава се навива за около 15-а минути и сетне само търпение докато се пекат.
Пробвайте и няма да съжалите - невероятно хапване са и то не само за закуска.
Прави се лесно и е доста бюджетно.

За баниците съм писал доста и то може да се намери ей тука: