вторник, 25 февруари 2025 г.

МЕРАКЛИЙСКО МЕЗЕ

    Няма да си кривя душата - умирам си по субпродукти като мезета и то във всичките им варианти. То това дробчета, езичета, бъбречета, сърчица, че и биля бели бъбречета ... Разкош и мехлем за душата и наслада за прокарване на питието.
    Въпреки че ги правя доста често - е, не през ден, но все пак ... в блога ми са малко рецептите за такива мезета - те си приличат и като знаеш няколко базови принципа не е трудно да импровизираш.
    И все пак нека да дам няколко линка преди да продължа:

Механджийско мезе - шкембе, език и месо от телешки опашки

  
Преди дни попаднат в кварталната месарница на телешко шкембе, което направо ми се натрапи в Очите с ей такива ми дамари. Изкупих всичкото - 2 кила горе долу и то на цена - толкова обелена тиква на пазарЯ.
Макар и да е изчистено, лично аз го натривам със обилно със сол, оставям за час. Сетне мия, мия и търкам яко. Следва изкисване със сода за час и пак яко миене и слагане в хладка вода за час два, в която съм изцедил сока на един лимон и на един портокал.
Маже и да не повярвате, но след тази процедура, шкембето има леко цитрусов вкус и нищо общо с онази миризма, която много от нас не понасят ... 
Варя цялото шкембе след измиването в мултикукъра малко противно на правилата - с добавка на малко сол, зарва черен пипер, бахар, 1-2 карамфила, 1 даф. лист; няколко скилидки чесън,глава лук и един моркоф!.
Чакам критики.
От време на време отварям кукъра и отпенвам упорито.
Когато ножът влиза в него като в масло, значи е готово и изключвам кукъра и оставям да изстива в него.
Вадя и режа част от него на ситно. Прецеждам. Останалото в бутилка заедно с бульона - във фризера. Единиствено свареният чесън и лук не изхвърлям, а си ги отделям.
Отделил съм около 500 грама от нарязаното шкембе. Оставил съм около 100 мл от бульона от варенето.
В тигана загрявам 2 с.л. масло и толкова патешка мас. Бухам вътре 1 пакет гъби печурки - обелени и нарязани, т.е. това са 400 грама печурки.
Когато хубаво се зачервят, им се добавят около 300 грама дроб нарязан на ситно, сетне се слага и нарязаното шкембе. Налива се 1 к.ч. от бульона, в който сме размили 1 ч.л. царевично нишесте...
Следва 1 ч.л. чили на люспи и изключваме котлона като го оставяме за 10-а мин.
Поднасяме обилно наръсено със ситно наряни зелентии ...

П.П. Всичко това може да се прехвърли в саханче, капне малко бърбън и леко му се стръгне кашкавалец и запече до зачервяване.
Да не забравим да добавим и т с сварениячесън и лук...

ПАЛАМУД ветрило на фурна


     Паламудът ми е един от любимите рибоци. Винаги, когато ми попадне купувам по няколко и приготвям по най-различен начин. 
    За съжаление, в блога ми има само няколко рецепти:

Паламуд - и пържен, и на грил


    В случая, както винаги не става дума за някаква рецепта, а просто за един различен начин на приготвяне. Впрочем по този начин може да се приготви и всяка друга риба, но с паламуда и скумрията най ми харесва.
    Като се има предвид големината на обикновения паламуд един рибок е достатъчен за двама човека.
Всичко опира до правилното разрязване и почистване на рибата.
С остър нож се разцепва главата, сетне през корема та чак до опашката.
Почистват се хрилете, вътрешностите и внимателно се изважда и гръбначната кост.
След това с пинсета се изваждат и останалите кости, които се напипват с пръсти.
Получава се едно огромно филе паламуд, както е на снимката.
За да не цапам съдове всичко правя върху плоската тава на фурната, застлана с хартия за печене.
Най-много да се смени хартията един два пъти.
Рибката се осолява и опиперява от двете страни като и леко се намаслява (ползвам зехтин овкусен с розмарин).
Слага се върху кожата, обилно се полива с лимонов сок, нареждат се върху нея резени домат и лимон. 
Идеята беше да ползвам аспержи от буркан, но се оказа, че няма и затова сложих пресен зелен лук.
Пече се на предварително загрята фурна на 180С или на 160С с вентилатор - за около 20-а мин., макс - 25 мин., т.е. до готовност. 
Може да се поднесе с варени картофи или гарнитура по желание.
Става дзверска вкуснотия.

П.П. има и още една две опции за приготвянето, както е овкусена и омазнена:
-може на дъното на тавичка да се наредят резени домати и/или лимон, да се постави рибката и да се пече във фурната по указания начин.
-може да се опече и на скарата, грил тигана или плочата.
Важна е идеята, правете смело и НАЗДРАВЕ!

понеделник, 24 февруари 2025 г.

СУСАМОВО МЛЯКО


 Имах идеята, но се отказах да пиша за големите ползи от сусамовото мляко - калций и куп други подобни неща за здравето, но който иска да прочете, нека си търси из нета. Често ме критикуват, че съм многословен за някои неща... В него няма лактоза и т.н.
    В случая само ще кажа, че растителните млека, които се продават по магазините изобщо не са здравословни и толкова полезни колкото ги рекламират. Напълени са с Е-та за трайност, с излишна захар и то в много повече от нормалното ...
    Тука няма да говоря и за цената - един литър подобно мляко е в рамките на поне 5-6 лв и ме е страх да погледна етикета.
    Правил съм такива и доста пъти съм описвал как се правят.
        Например:
Писал съм как се прави как се прави мляко от овесени ядки
или БАДЕМОВО МЛЯКО, и за моя изненада не откривам други рецепти или начини на направия в блога си и съм направо неприятно изненадан. Толкова варианти правя почти през няклко дни, че .... сега гледам учудено и не вярвам на ушите си ... 
    Направих голямо отклонение и го компенсирам с бързо изписване на начина на направия, а за в бъдеще ще се компенсирам с подробна публикация в моя си стил - тип "дисертация"
    Необходим Ви е мощен блендер и ... малко мерак:
    В блендера се слагат 10 с.л. печен сусам и се налива 1 л.хладка вода с добавка на 1 с.л. мед (може и 1-2 фурми без костилки). Пасира се до пълно пълно разбиване на сусама.
    Прецежда се, охлажда се и е сусамовото мляко е готово за консумация.
    Годността му в този вид е максимум 3-4 дни.
    За ползите са разбрахме, няма да говорим за тях.

П.П. За тези, на които това им се вижда сложно, могат да си направящ същото като разтворят една ч.л. с връх бял сусамов тахан в топла вода и евентуално да му добавят малко мед.
    Простичко е и при това много пъти по-икономично от това, с коети ни тровят от магазина.
    Пробвайте и няма да съжалите!