събота, 10 януари 2015 г.

КАСАПСКО МЕЗЕ



 (вариации на тема разни мръФки)

Всъщност, погледнах насам натам из Нета - под касапско мезе навсякъде се имат предвид сирена, има само от свинско (по Звездев), касапска яхния (месо и дроб); касапски гювеч (пак месо, дроб, наденица) и т.н., но основното е сирена.

Точно на това мезе и с това заглавие попаднах в менюто на една механа, дето цяла вечер врънках готвача да ми каже как го е направил, но ... фирмена тайна 
Та като започнах от основните продукти, взех че си направих моя вариант, който ми ще да споделя, защото стана страхотно вкусно ястие ...

Продуктите са ориентировъчни, всеки може да добавя по свой вкус (или да премахне нещо)

Примерни продукти:

500 гр. свински врат, нарязан на хапки;
300 гр. свински дроб - на късчета;
 200 гр. свински гърди - на кубчета;
300 гр. сварено телешко шкембе - нарязано на ивици;
едно сурово суджуче - нарязано на парченца с широчина до 1 см  (важното е всеки вид месо да е нарязан различно, за да се отличават после)
около 150 гр кашкавал
1 голяма глава лук (нарязана на полумесеци)
1/2 глава праз - нарязана на ситно
5-6 скилидки чесън
1 морков- на кубчета
3 люти чушлета - цели
1 домат - нарязан на кубчета
1 чаша червено вино
мазнина за пържене (поравно олио и мас)
черен пипер, кимион и сол на вкус
(носи и всякакви зеленчуци, но тези са минимума - утилизирах и една малка тиквичка - на много ситно, и 1/2 изостанала червена чушка - на тънки ивички)

Приготвяне

В мазнината се хвърлят последователно чесънчето, лукчето и праза. 3-4 минути след тях дробчето и като си промени цвета,  се вади в отделна чиния и отива при ивичките шкембе да си отлежава.
Слагат се последователно кубчетата нарязани гърди и като зацвърчат, се слага и вратлето да им прави компания. След като се позапържат, се добавя и нарязаното суджуче. Пет минутки му стигат. Добавят се и останалите зеленчуци, и виното. 
Ври си десетина минути и виното се е изпарило и цялата тази апетитно ухаеща мръфка остава на почти само на мазнина.
Тогава се добавят домата, подправките, позабравения вече дроб и шкембенцето и малко топла водичка и се оставя да покъкри още 15-а минути.
Прехвърля се всичко в намаслена тавичка, в която се кипрят лютите чушлета и в загрятата на 180 С фурна - да им дойде акъла - за 20-а минути.
След това се вади и обилно наръсва с настъргания кашкавал и пак във фурната - докато оня ми ти кашкавал се разтопи и от кеф изчерви.



И като се извади от фурната идва най-трудния момент - да устоиш на неустоимите аромати и търпеливо да изчакаш 10-15 минути -леко кашкавалът да се стегне. 

Реже се на порции като мусака и по чиниите


 И ПОРЦИЯ


тука никой не ме изчака, а направо тропаха

След този момент историята мълчи...

Наздраве с хубаво червено винце (който го пие), а се чукам с чашка бърбън   :drinks:

Няма коментари:

Публикуване на коментар