Едно изключително вкусно ястие, невероятно мезе и според мене напълно незаслужено пренебрегвано.
Нарочно не давам количества, но два свински бъбрека стигат за двама човека като мезе, но ако са по-ящни - определено няма да им стигнат. Трябват още сол и черен пипер на вкус, няколко скилидки чесън и разбира се масло.
Изпълнението е простичко:
Бъбреците ги продават в този вид.
Измиват се добре и се поставят в купа с вода, в която се слагат 2-3 с.л. оцет. Или лимонов сок. Добавям и малко соев сос.
Нека да си престоят така поне 2-3 часа.
Желателно е водата да се смени поне един път.
След като са се изкиснали се подсушават с домакинска хартия и се разрязват.
Задължителната за мен е процедурата по почистването на ципестата вътрешност - както е показано на снимката.
След почистването се нарязват на парчета.
Парчетата се прехвърлят в купа и на 2-3 пъти се попарват с вряла вода.
В тиган се загрява маслото, пущат се нарязаните чесънчета и нарязаните бъбречета без да се подсушават.
Пържат до извирането на течността, която пущат и до оставането им на масло.
Осоляват се и опиперяват, разбъркват се още за минутка две в маслото и са готови за сервиране.
При сервирането се заливат с маслото от тигана.
Получава се вкусно мезе.
Нарочно не давам количества, но два свински бъбрека стигат за двама човека като мезе, но ако са по-ящни - определено няма да им стигнат. Трябват още сол и черен пипер на вкус, няколко скилидки чесън и разбира се масло.
Изпълнението е простичко:
Бъбреците ги продават в този вид.
Измиват се добре и се поставят в купа с вода, в която се слагат 2-3 с.л. оцет. Или лимонов сок. Добавям и малко соев сос.
Нека да си престоят така поне 2-3 часа.
Желателно е водата да се смени поне един път.
След като са се изкиснали се подсушават с домакинска хартия и се разрязват.
Задължителната за мен е процедурата по почистването на ципестата вътрешност - както е показано на снимката.
След почистването се нарязват на парчета.
Парчетата се прехвърлят в купа и на 2-3 пъти се попарват с вряла вода.
В тиган се загрява маслото, пущат се нарязаните чесънчета и нарязаните бъбречета без да се подсушават.
Пържат до извирането на течността, която пущат и до оставането им на масло.
Осоляват се и опиперяват, разбъркват се още за минутка две в маслото и са готови за сервиране.
При сервирането се заливат с маслото от тигана.
Получава се вкусно мезе.
Няма коментари:
Публикуване на коментар