неделя, 21 юли 2024 г.

ШИШЧЕТА ОТ ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА

 


 Пилешките дробчета традиционно се приготвят пържени, по-рядко печени, но печени на скара (грил тиган) под формата на шишчета са неустоими.
    Няма да обяснявам как се подготвят дробчетата - миене, почистване и мариноване: малко горчица, черен пипер, лимонов сок, зехтин. Всеки може да сложи любимите си подправки, но мазнината е задължителна - така няма да залепнат при печенето.
    Нанизват се на шишчета и се пекат на силно загрята омазнена скара за съвсем кратко - буквално колкото да променят цвета си - за по 2-3 минути. Солят се при обръщането им на скарата.
    Много се притеснявах, че при печенето ще се разпаднат, но не се случи. Затова е не сложих нищо помежду им - само едно чесънче и 2-3 зърна грозде. Сетне съжалих, че не сложих повече от гроздете ...
    Впрочем, правил съм и шишчета от сьомга, за които също не очаквах, че ще станат.
    Пробвайте, стават много вкусни и НАЗДРАВЕ!

събота, 20 юли 2024 г.

ЖЕЛИРАНО СИРЕНЕ В ДОМАТ


     Не бих казал, че съм от най-големите почитатели на желираното, но в интерес на истината много от деликатесите и различните вкуснотии са желирани - желирано месо, желирано патешко бутче и какво ли не още ...
    Както в последно време възприех, ще дам само няколко линка за желирани вкуснотии:

    Страхотен десерт става от желирано кисело мляко с канела и мед.
    В случая ще говорим за една невероятна и любима на всички българи доматена салата със сирене, поднесена по невероятно различен начин:
    Доматите се рязват отгоре като им се маха капачето и с лъжичка се издълбават. Извадената вътрешност може да се ползва за готвене или за каквото и да е друго. 
    Сиренето се нарязва на кубчета и се пълни в домата.
    За желатина как се прави съм писал доста - в стъклена купичка едно пакетче (или според количеството, което се прави) с 50-60 мл вода и след 10 мин. като набухне в микровълновата за 30 сек. на 800В. 
    В това време 1/2 кубче зеленчуков бульон се разтваря в около 200 мл вода и се разбърква с желатина.
    Тази смес се излива във всеки домат и доматите - на почивка на хладно.
    На следващия ден - рИвеш и замезваш с хубаво питие - ракийка (домашна) или водка с много лед. А и да не забравя - НАЗДРАВЕ!

П.П. бонус за тези търпеливите, дето са стигнали до края:
Сиренето се нарязва на кубчета.
Доматите - обелени и почистени от семена - също.
Малко пера от зелен лук - на ситно.
Всичко това овкусено - сол, пипер и любима подправка подредено в подходяща купичка и залято с приготвен по вече обяснения начин желатин.
На другия ден режеш и воаля- още едно  страхотно мезе за любимото питие.
Пробвайте който и да е вариант и никак, ама никак няма да съжалите и още един път НАЗДРАВЕ!

ЖЕЛИРАН ДЕЛИКАТЕС С РИБА ТОН И ДРУГИ НЕЩА

 


    Това е пооредната нерецепта, а начин на направия или просто идея за едно много различно мезе.
    Количества също няма да давам, а само примерно ще изброя какво съм ползвал: една консерва риба тон в собствен сос; 1-2 кисели краставички; 1 с.л. каперси; няколко кръгчета ананас от консерва; примерно един голям домат - обелен, почистен от семената и нарязан на кубчета и някаква зелентия - в случая ситно нарязан магданоз, както и желатин. 
    Да не забравя и най-важната съставка - подходящи клечки за зъби :).
Рибата тон се отцежда от соса си и се смесва със ситно нарязаните краставички,домати и ананас; разбърква се с каперсите и зелентиите.
Всичко това се слага в малка ракиена чашка и в парченце риба се забива вертикално клечката за зъби.
Пакетчето желатин се разтваря в 50-60 мл вода, оставя се така 10-на минути и сетне през микровълновата за 30-а секунди НА 800в. След това се разрежда със соса от рибата тон и още малко вода (може и смесена с идея зеленчуков бульон).
От желищата смес се сипва във всяка чашка колкото да покрие продуктите и всичко заминава в хладилника да стяга.
На следващия ден се сервират и имате идеално и вусно мезе за добре изстудената водка.
Ваденето от чашките е просто - топваш в топла вода и вадиш.

П.П. Не се изненадвайте от присъствието на ананаса - риба тон и ананас си вървят като брат и сестра.

Пробвайте, ще изненадате и себе си и приятели и близки с дзверски вкусно и не съвсем познато мезе и НАЗДРАВЕ!