Е, те такъв домашен салам (колбас) не съм правил. Правил съм каквото Ви дойде на ум (някой ден сигурно ще направя една обща публикация или поне в някоя ще вкарам всички линкове за домашни салами), но точно това е направо уникално Дзверски вкусно.
При те това се получи съвсем случайно и то без дори да се замислювам по някакъв начин.
Бях накупил 4 свински крачета с кожа и в добавка едно ушО. Сварих ги за 3-4 часа на бавен огънь с добавка на сол, черен пипер, бахар, дафинов лист, по едно карамфилче и звездовидно анасонче; няколко скилидки чесън, резен лук.
Оставих да изстине, месото обезкостих, а бульона прецедих през марля.
Идеята беше за направа на пача, но ...
Това си остана като идея, а сетне ми се появи нова хрумка. Па и защо да не я реализирам ... та каквото ще да става.
Разполагах с около кило свински гърди, които бидоха смлени на бъбрек, омесени с две бучки лед, пушен червен пипер, около 20 гр. нитритна сол;около 5 гр. чили; 4 грама чесън на прах и 3 гр. лук на гранули. Аха и кимион около 3 грама.
Цялата тази маса бе оставена за 24 часа да си отдъхва в хладилника.
От там нататък е ясно - двете смески - част от сварените свински крачета и ушО, основно с кожата около 500 гр.- останалата част запържена с масълце, ситно нарязан чесън стана на мезе, биде старатено омесена и ....
напълнена в колагенови черва с Ф=45 мм, разбира се предварително накисвати в марна вода с добавка на лимонев и портокалов сок. Защо се прави така съм обяснявал много пъти и няма да се повтарям.
Колбасчетата се остяват да си починат в бокса на топло за около 4-5 часа.
Сетне заминавам на плаж във фурната - този път напук на правилата, направо на 80С с вентилатор, тава с вряла вода и когато термометърчето %писне" на 70С, веднага се вадят и бухват в ледена вода. Ясно е - подсушаване и в хладилника до следващия ден...
Следва нападение, доста питиета и ....
реже се тънкофайски, дзверска вкуснотия.
Не съм поет и не мога да опиша какво се получи ... колбас та дрънка.
Значи смляните гърди около кило, преварените крачета с кожичка и ушо около 600 грама и описаните подправки. Технолагията е ясна за направията, но в крайна сметка Дзверско мезе.
При това напълно бюджетно и лесно за изпълнение.
Пробвайте, няма да съжалите и НАЗДРАВЕ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар