Шкембе чорбата ми е едно от любимите ястия, не само като "трезве бульон", а като едно страхотно удоволствие от студенските години. На "Графа" след площад "Славейков" преди 50-60 години вдясно по посока към "Патриарха" имаше поне 4-5 шкембеджийнички, свряни с по няколко масички и перцигласови плотове, високи столчета и с невероятния аромат на шкембе чорба.
Рано сутрин, запотени стъкла, аромат на шкембе и лютив червен пипер, смесен с чеснов привкус ... Алуминиева купа шкембе чорба, придружена обилно с чесново-оцетено чудо с малко счукан лютив пипер в дървено саханче ... Няколко филийки уханен топъл лебец и всичко това има няма за 20-а стИнки... Две купички и до вечерта си свежарка като момченце :)
И във всяка една тях битуваше историята как Царят опитал тяхното шкембе и останал очарован та чак пратил личния си готвач да вземе точно тяхната "рецепта" за направия. И как масторът в шкембеджийницата се обяснявал с него за варенето, за запърженото брашно и прясното мляко, за подправките и т.н. и историята завършва "Ама Вие го миете, е няма как да стане?"
Та в блога имам няколко рецепти за шембе чорба като например
И се оказва, че други варианти не съм пускал. А шекмбе чорбата може да се преготви с прясно мляко или кисело мляко, със сос бешамел или дори яйчен сос направо съм ги "проспал"...
Че вариантите са повече отколкото мога да изпиша е ясно ... но този път ще напиша за един нестандартен вариант на направия, който се получава направо Дзверски вкусно:
Нарочно няма да пиша как се чисти и как се вари шкембето (без значение какво е ..); как се прецежда и отделя бульона ... Няма да пиша и за подправките при варенето - в тенджера или в тенджера под налягане ... Всичко е изписано вече много пъти - има го и в линка.
Та се връщам на приготовлението:
Шкембето се сварява и нарязва на ситно.
Бульонът от варенето се прецежда.
В съдината се хвъргля бучка масло - около 50 гр.+ 2-3 с.л. зехтин; сетне 4-5 скилидки пресован чесън, 1 ч.л. счукано чили; 1 ч.л. пушен червен пипер; 1/2 ч.л. черен пипер ... както и 2 с.л. брашно и се наливат около 500 мл прясно мляко. За цвят се добавя и 1/2 ч.л. куркума. Нека си заврят яко.
В това време в отделна купа се слагат около 200 грама от нарязаното шкембе с около толкова от бульона от варенето и се пасират до кашеобразно състояние.
Нарязаното шкембе се добавя при кремообразната смес и се вари буквално няколко минути.
Предпочитам то вряло с обилна посипка на прясно смлен черен пипер. Това е една напълно различна шкембе чорба, която може да ти вземе ума.
Традиционалистите могад сия поднесат със запължено масълце с лютив (пушен) червен пипер..., но това е техен проблем...
Пробвайте и няма да съжалите.
И с хубаво питие НАЗДРАВЕ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар