понеделник, 10 февруари 2020 г.

Мексиканско сомбреро или омлетена палачинка


  Не знам от къде съм го видял, но е от много отдавна - може би от преди 10-а и повече години. И много често като ме мързи да правя закуска, това ми е спасителният вариант. Не знам защо до сега не съм я споделял, но впрочем, това е съдбата на още поне над 1000 рецепти от личните ми тефтери. Готвя от повече от 40 години, а публикувам съвсем от скоро. Нормално е. Даже по едно време започнах да пущам само снимки на моите си писани рецепти, но се оказа, че към този вид неща интерес. Хората искат да видят снимки, да получат някакви обяснения ...Ама нека не се отклонявам, че ще се само санкционирам.
 Прави се толкова лесно, че направо нямам какво да обяснявам, но все пак да си кажа как я правя:
Ползвам тефлонова тавичка с d=28 см, в която се слага бучка масло около 25-30 гр. и се пъха във фурната поне на 230С да загрява.
В това се разбиват 4 яйца с 4 равни с.л. брашно, щипка сол и щипка ванилова захар. (Понякога слагам и 3-4 с.л. прясно мляко).
В това време маслото се е разтопило, тавичката е загряла.
Вади се с ръкохватката, маслото с четка се размазва по цялата тавичка и стените й и се сипва яйчената смес. Действа се бързо.
Тавичката се връща във фурната и се пече 5-6 минути на 250С.
Много красиво се издува като на първата снимка - става си направо като истинско мексиканско сомбреро.
Пече се всъщност до зачервяване.
Като се извади на дъската, бързо спада, но това изобщо не се отразява на вкуса.

Тъй като си я възприемам като бърза закуска, на която направията отнема не повече от 10-12 минути, често си я разнообразявам.

Понякога настъргвам кашкавал, понякога го смесвам с настъргана шунка, понякога добавям и малко чубрица и като я извадя поръсвам с тази смес и връщам буквално за минутка.
Носи и други добавки...
Сетне като спадне се навива на руло и реже на парчета.
С две думи казано си е нещо като омлет, ама заради мънинкото брашънце вътре - омлетена палачинка, която се прави адски бързи и лесно.
Изглежда ефектно, но и е много вкусна.

Пробвах и веднъж дваж да я направя без масло, направо в силно загрята на 250С тефлонова тавичка. Става уж здравословно и по същия начин, но определено не ми харесва без масълцето.
С него си е дручко.
Пробвайте и няма да съжалите. И тъй като става дума за закуска, няма да кажа НАЗДРАВЕ!
Въпреки това си обещавам, да я пробвам някой път за лека вечеря с разни добавки и ще си кажа какво е станало...

3 коментара:

  1. Много лесна за направа омлетена палачинка Бате.Ще се възползвам от идеята - бързо и много красиво !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина е така. Окрих си я в тефтерите от 1984 год. и малко попромених рецептата. Но става във всеки вариант. Пробвай, Елена и ще Ви стане любима за закуска. Брашното може да се замени със смлени овесени ядки и т.н.

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване