неделя, 16 февруари 2020 г.

Ябълково-меден сладкиш Тонини


 Рядко показвам сладкиши, но този е просто уникално лесен за направия, не изисква какъвто и да е майсторлък и най-важното - много здравословен и при това без глутен.
 В този вариант ще го дам с основен продукт ябълки, но сетне ще направя и допълнения.
Необходимите продукти са:
2 ябълки;
3 яйца;
1 или 1 и 1/2 ч.ч. овесени ядки;
по 1 пакетче ванилова захар и бакпулвер, както и 1 равна с.л. канела;
2 с.л. мед и 2-3 с.л. олио;

Изпълнението е направо елементарно:
Ябълките се почистват и настъргват на ренде в подходяща купа. В купата се слагат яйцата, канелата, ваниловата захар и меда.
С блендер овесените ядки се смилат на брашно - като за начало поне 1 ч.ч. Сипват се при ябълково-яйчната смес, добавя се бакпулвера и всичко се омесва с лъжица.
Трябва да се получи смес с гъстотата на тази за кекс. Като гребнеш с лъжицата, от нея да се стича с леко затруднение.
Всичко зависи от сочността на ябълките - колко сок са пуснали, от големината на яйцата и т.н.
Затова може да се наложи да се смелят още овесени ядки.
Понеже ябълките бяха сочни, а яйцата от най-големите XL, си отиде направо чаша и половина смляни овесени ядки.
Докато се прави сместа, фурната се включва на 170С да загрява.
Подходяща тавичка с размери 25х25 см се застила с хартия за печене. Най-лесно става като хартията предварително се намокри, намачква и сетне много лесно заема формата на тавичката.
Сместа се изсипва в тавичката и заминава да се пече за около 30-а минути във фурната. След първите 10-15 мин. може да се намали на 160С.
Пече се до хубаво зачервяване, но всеки знае, че може и да се провери със сухо шишче.

След изпичането се вади, изчаква се да поизстине, отлепва се от хартията за печене, нарязва се на подходящи парчета - квардатчета, ромбчета и т.н.
Може да се поръси с пудра захар,  да се поднесе с топка сладолед. Всичко е въпрос на въображение и желание ...

Впрочем, в интерес на истината, това просто е базова рецепта:
Ябълките могат да се комбинират с настъргани моркови; могат да се заменят с намачкани банани;
Овесените ядки може да се заменят с мюсли с плодове и ядки, или пък да се смелят с ядки по желание;
Медът може да се замени със захар - обикновена, кафява; Количеството е на вкус, но замяната не е желателна.
Впрочем рецептата я знам от Чедото и заслугата е нейна.
Правете смело: Щом аз го мога, няма начин и Вие да не можете.

5 коментара:

  1. Бате,
    веднага ще спретна този много лесен сладкиш.Тази седмица е Задушница и твоето предложение идва тъкмо навреме.Записвам рецептата и ще приготвя даже две дози - мисля,че ще стигнат.
    Благодаря за идеята и рецептата !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бате,
      направих 2 дози от този сладкиш, но моят беше в по - голяма тава и стана по - тънък.Но се получи добре.Друг път ще пробвам и други комбинации.
      Поздрави !

      Изтриване
    2. Значи за това количество, за което съм писал форма 25х25 см. Но и по-тънък да стане, не му вреди на вкуса па и се пече по-бързо и се правят икономии от тока :)

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване