сряда, 12 февруари 2020 г.

Деликатесно мезе от свинско бонфиле


 Това може  би е най-лесно и най-малко трудоемкия домашен деликатесен мезелък от цяло парче месо.
 То направо няма какво да му се обяснява. Пак няма да давам количества - вземат се свински бонфилета и от всяко се оформят по две равномерни парчета. 
 Изрезките се отделят. 
Месото се претегля, и с оглед теглото му се смесват подправките:
за килограм:
8 грама нитритна сол и 10-12 грама обикновена сол (но това е въпрос и на вкус);
5-6 грама смес от 4 вида пипери (бял, зелен, червен и черен);
2 грама кимион;
3-4 смлени зърна хвойна;
2 грама захар;
1-2 с.л. ароматен коняк; (при добро желание - капка течен пушек);
Подправките се смесват и много добре се втриват в месото.
Следва най-трудоемката част - всяко парче месо да се вакуумира поотделно.
Оставят се горе долу за 12 часа в кухнята и след това заминават в хладилника поне за 4-5, че и повече дни.
След престоя в хладилника се вадят, оставят се да престоят на стайна температура поне 4-5 часа и се "варят" на пара. Ползвам онази джаджа на мултикукъра за варене на пара.
С оглед големината им около 40 минути им стигат. За всеки случай се проверява с термометъра за месо - просто се боцва в едно парче през фолиото. Като стигне 70С е изцяло готово, веднага се вади и се охлажда в студена вода.
Сетне престой в хладилника за един ден и нашият деликатес е готов за нападане.
През цялото време си стои в плика както си е вакуумирано. При отварянето в плика има отделено малко желе, което е идеално за влагане в някакво ястие (сос, супа...).
Изваденото парче не е необходимо да се мие, достатъчно е да се подсуши малко и се реже тънкофайско.
Признавам си - дзверска вкуснотия - ароматно и невероятно крехко.
Страхотен мезелък.
А ето ги и изрезките от оформянето на парчетата бонфиле - резнати на късчета, леко овкусени с черно пиперче и солчица, пръжнати в бучка масло с 1 скилидка чесънче и 1-2 с.л. от коняка.
Пръжването си е най-точната дума - колкото месото да започне леко да се засрамва (макс. 5 мин.).
Крехкото бон филе няма нужда от продължителна обработка.
Цялата подготовка е въпрос буквално в рамките на 10-а минути, само вакуумирането отнема малко време и това.
Невероятно вкусен резултат.
Много се чудих след ваденето от плика дали да ги овалям в някаква посипка - за красота, ама се отказах. Не ги сервираме цели, а тънкофайски нарязани.
Хубавото на пакета е, че си стоят вакуумирани и сетне и могат да се съхраняват в хладилника по-дълго време или направо да влезнат във фризера, ако е направено по-голямо количество.
Правете смело и НАЗДРАВЕ!

1 коментар: