четвъртък, 13 февруари 2020 г.

Рецепти от старите тефтери


 В почивните дни имах малко време и се поразрових из старите тефтери с рецепти. Този е най-старият, в който сме записвали рецепти.
 Преди това - едни големи тефтери и в тях залепени изрязани от вестници и списания рецепти. 
 Всички записани рецепти, за разлика от онези изрязаните, са правени и пробвани от нас. От другите само някои.
 И като погледнах колко тефтера са изписани и колко рецепти и идеи в тях се стреснах - нито мога да ги препиша, само някои мога да изпробвам и затова реших да ги снимам от тефтерите и ги пущам като снимки.
 Вероятно може да се окажат полезни за доста хора, защото има доста добри попадения и идеи.
 Та така - да започваме с далечната 1984 год.
 Не си спомням да имаше специализирани кулинарни списания, а по-скоро в някои списания като "Жената днес" и др.п. имаше рубрики с по няколко рецепти. Затова най-честа практика беше предаването на рецепти от човек на човек, споделено от приятелка, колежка и т.н.

 Започвам с малко тестени изделия като кексове, блатове за торти и подобни:
КЕКС

Чете се добре. Прави ми впечатление, че в болшинството случаи са записвани само продуктите и съвсем бегло какво друго да се прави. Очевидно е, че се е подразбирало, че всеки знае кое как се прави. 
В интерес на истината в нормалното българско семейство се готвеше ежедневно - баби, майки и т.н. Дори и младите да бяха на работа и да се хранеха в работническия и служебния стол за обяд, то в къщи имаше кой да направи закуската, да сготви обяда за децата и да наготви за вечерята.

ТЕСТО ЗА БЛАТ ЗА ТОРТА

 Това е само за един блат. Приготвят се по няколко и се пекат поотделно за 10-15 минути до зачервяване във фурна на 160С върху пекарска хартия. Може да се ползва правоъгълна или обла форма (тавичка) с диаметър приблизително 26-28 см.
 За крема нищо не е писано, но тогава беше популярен прословутият яйчен или баварски крем - пр.мляко, яйца, брашно и захар.

ТЕСТО ЗА ПАНДЕЛКИ (сладки)

 Не е написано, но могат да се оформят като панделки. Пекат се в предварително загрята фурна на 160-180С за 15-а минути - до зачервяване. След ваденето се поръсват обилно с пудра захар.

СОДЕНИ ХЛЕБЧЕТА (ПИТКИ)

 След ваденето от фурната се намазват с масло. Под 1 б. кисело се мляко се разбира - едно бурканче кисело мляко - демек 500 грама.

КУРАБИЙКИ

Тука дозата е дадена за огромно количество курабийки - за една нормална доза трябва да се намали поне 4-5 пъти. Иначе излизат няколко тави. От полученото тесто се оформят топчета, които се поставят в тава върху хартия за печене. Пекат се до зачервяване на 180С - топли се поръсват със захар.
 Съхраняват се в книжен пакет. Стоят леко хрупкави. При печенето често се напукват ... Много приличат на сега популярните "войнишки" курабийки. 
 Иначе - топваш в кафето и си хапваш. Или пък в топлото мляко.

ГЕВРЕЧЕТА


 Както винаги не е описано, но се пекат на предварително загрята фурна на 180С.
 Нека се има предвид, че в ония години фурните нямаха градуси, а имаха степени от 1-ва до 4-та. И досега не знам на колко градуса съответстваше примерно 2-ра степен.
 Прави впечатление - меко, средно твърдо и твърдо тесто. Ами всяка домакиня знаеше какво се крие зад тези думички...

БЪРЗ СЛАДКИШ

Малко трудно се чете, но е ясно какви са продуктите - единственото неясно  го пояснявам - 1 изравнена с.л. сода бикарбонат.
 Интересен е начина на печене - след първите 20 минути, се покрива с фолио и се пече още 25 минути - на 180С.
 Става лесно и е вкусно.

МИЛИНКИ
на практика това са най-популярните милинки от онези години

 Тука е пропуснато, че след нареждането в тавичката се оставят да втасат отново, отгоре се намазват с олио (в онези години беше така - не с масло) и отгоре се поръсват с галета - смлян сух хляб.
 Печенето е ясно - на 180С до хубаво зачервяване.
 Продължавам с някои други интересни рецепти - популярни през тези години:

КНЕДЛИ ПО ВИЕНСКИ

  Беше много изискана рецепта за посрещане на приятелки на следобядно кафе. В интерес на истината преди 10-а години я правих отново и става нещо невероятно вкусно.

СЛАДКИ КИФЛИ


ПАНИРАНИ САНДВИЧИ


ПЕЧЕНА ИЛИ ГОЛЯМА ПАЛАЧИНКА


Аха, хванах кога за пръв път сме правили "мексиканското сомбреро" - било е преди почти 36 години, а аз се чудех ....Както винаги се оказва, че не откриваме топлата вода.


две рецепти за КАРТОФЕНИ ПАЛАЧИНКИ



ПЕЧЕНО ПИЛЕ В КИСЕЛО МЛЯКО

 Това е един много интересен и много рядко практикуван вариант за печене на пиле или пилешко месо.
 Правил съм и вариант на печени пилешки бутчета в прясно мляко - стават направо уникални.



БАЛ СУДЖУК

 Стар и оригинален вариант на популярния бал суджук.
 Правеше се и в друг вариант като кръгли чаени бисквитки се слепваха с мармалад - най-вече шипков, оставяха да се престоят и сетне се нарязваше под диагонал.















8 коментара:

  1. Тези рецепти са много по-полезни от много голяма част от рецептите публикувани в Интернет. Те са изпитани във времето. Те затова са в тези стари и опърпани от употреба тефтери. Благодаря от сърце!
    Стефан Стефанов

    ОтговорИзтриване
  2. Истина е. Хем са стари. Хем са правени от много хора. Предавани са от тефтер на тефтер и от човек на човек. Малко е голяма играчката, но съм се заинатил. Не винаги и снимките излизат както трябва - заради старата поизносена попърпана хартия, но това си е мой проблем. Само дето не знам как да оформя публикацията си и да може в нея да се търси ... по име на рецепта

    ОтговорИзтриване
  3. Много се изкефих на поста Ви. Върнахте ме много години назад. Така беше, готвехме всеки ден-закуска, обяд и вечеря. Рецептите носеха име на мама, на името на колежка или съседка. Благодаря от сърце, почти всички рецепти ми са познати. Цвета

    ОтговорИзтриване
  4. И не само това - често се събирахме с "автора" на рецептата, за да пробваме как сме я направили и дали станала. Или пък ако не се получеше, се правеше съвместно, което си беше повод за събиране, хапване, пийване и весело прекарване, баз да висим пред телевизорите

    ОтговорИзтриване
  5. Бате,
    и аз имам много стари тефтери с изпитани и много сполучливи рецепти.Този пост е много полезен.Сега има интернет, но човек като погледне една рецепта колко много продукти съдържа няма желание да я приготви.А и днес хората работят по 10 - 12 часа.Не е както преди, днес само магазините са постоянно отворени.Няма време за готвене и затова в повечето случаи се разчита на готова храна.
    Много е хубаво,че тези рецепти са запазени и проверени във времето.При това са лесни, с продукти, които не са скъпи или недостъпни.
    Благодаря сърдечно за тази публикация !

    ОтговорИзтриване
  6. Елена, много ми се иска да убедя хората, че готвенето в къщи е бързо, лесно и забавно. Само трябва да си избереш начин. Забелязах, че когато пущам сложни рецепти, направо ги игнорират, а лесните вървят като топъл хляб. Когато ползвам мултикукъра, една супа става за 20-а минути - време през което можеш да притоплиш една готова супа, а много по-добре и по-здравословно да си я направиш с пресни продукти, вместо полуфабрикати. Да направиш един шницел е по-лесно, отколкото да притоплиш един готов от магазина за полуфабрикати и много по-вкусен. А за старите тефтери, струва ми се амбицизиозно и трудоемно, но няма да се откажа. Бих приемал и снимки от други хора на такива рецепти.

    ОтговорИзтриване
  7. Easy "water hack" burns 2 lbs OVERNIGHT

    Well over 160 thousand men and women are utilizing a easy and SECRET "water hack" to lose 2 lbs each night as they sleep.

    It is very simple and it works on everybody.

    Here's how you can do it yourself:

    1) Grab a drinking glass and fill it up with water half glass

    2) Now follow this awesome hack

    so you'll become 2 lbs thinner as soon as tomorrow!

    ОтговорИзтриване
  8. Дано този блог, никога не изчезне от интернет пространството. Вие сте невероятен кулинар и човек и тук има огромно кулинарно богаство. Бъдете здрав, Вие и цялото Ви семейство!

    ОтговорИзтриване