събота, 22 февруари 2020 г.

Крехък пържен телешки дроб


  Преди да започна много ми иска да кажа две три думи за ползите от дроба - черният дроб като започнеш от телешки, агнешки, свински, пуешки и пилешки съдържа в 100 грама седмичната ни доза от необходимия ни витамин В12. Така че веднъж седмично трябва да се хапва, за да подкрепяме организма си.
 Който иска може да прочете в интернет повече. Моята цел е да кажа само, че черният дроб е много полезен и изобщо не трябва да се пренебрегва.
 Толкова за ползите, та за другото: 
 Черен дроб съм приготвял по толкова много различни начини, че свят ми се завива, но не спирам да експериментирам. Все търся вариант, в който наистина да започне да се топи в устата.
 В действителност това не е рецепта, а споделяне на последния ми невероятно успешен експеримент за приготвяне на телешки дроб.
 Няма да обяснявам, че предварително телешкият дроб трябва да се почисти от ципата, която го обвива, от вените и всичко друго. Сетне трябва да се нареже на тънки пластини. Това най-лесно става, когато дробът е много добре охладен - на границата на замръзването.
Сега ще пусна една съвсем ужасна снимка, но намирам, че е необходима:
Нарязаният на ленти, плочки или както и е - важното е да тънки се слага в купа и залива с прясно мляко. Оставя се така за около 30-а минути. Сетне в купата се добавят на 600 гр дроб (толкова беше), 1 ч.л. черен пипер, 1/2 ч.л. кимион, 1/2 ч.л. чесън на прах, по 1/2 ч.л. пушен и лютив червен пипер и 1 ч.л. сода бикарбонат и се изцежда 1/2 лимон. Добре се разбърква и се забравя, най-добре в хладилника, поне за 2 часа.
На снимката много добре се вижда реакцията на содата с лимоновия сок - едни такива красиви пуканчета.
Та така-турнахме го в хладилника и го забравихме. В това време се обелват няколко картофа, нарязват на пръчици и хвъргат в купа със студена вода - да си се плацикат. След 40-а минути се измиват и подсушават с кухненска хартия.
В същото време се почистват няколко скилидки чесън и нарязват на тънки люспи.
Грабаме един тигань и в него него загряваме олио в комбинация с 1-2 с.л. гъша мас.
Хвъргаме картофите и ги запържваме до златисто. Като ги извадим, да не забравим да ги осолим.
Докато се шматкаме с картофите, поставяме в цедка дроба и много добре го отцеждаме. Както си е в цедката го ръсваме със смес от царевично и и обикновено брашно с добавка на 1 ч.л. сол. Отново го изтръскваме от излишното брашно и хоп в силно загрятата мазнина. Само да не забравим да пуснем люспичките чесънче. Слага се по-малко - по няколко парчета. Така се пържат страхотно бързо - за максимум 2-3 минутки от всяка страна и се вадят при картофчетата.
Да знаете, направо не е истина какъв крехък дроб стана - хапваш и се топи в устата. Дори не се налага да се дъФче - нещо като за беззъби пенсионери .
Дзверска вкуснотия. Пробвайте и няма да съжалите.
НАЗДРАВЕ!

11 коментара:

  1. Току що направих дробчето по рецептата и стана уникално. Толкова вкусен дроб не бяхме хапвали вкъщи до сега. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  2. И аз съм доволен, че сте пробвали и е станало. Че както съм го обяснявал, човек направо да не се престраши да го прави...

    ОтговорИзтриване
  3. По вкусен и крехък дроб не бяхме хапвали.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  4. По-вкусен и крехък дроб не бяхме хапвали. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  5. наистина се получаса - само трябва да се спазват стъпките

    ОтговорИзтриване
  6. Преди да се сложат подправките млякото изхвърля ли се

    ОтговорИзтриване
  7. Нямам прясно мляко в момента, може ли без него или да заменя с нещо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. леко наръсване със сода бикарбонат - за кратко време около 25-30 мин. Не повече от 1 чл като я втривате в дроба

      Изтриване
  8. Дъвче! На български е така

    ОтговорИзтриване